avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1191 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Asigurarea de sanatate si la pensii pentru o ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Asigurarea de sanatate si la pensii pentru o intreprindere individuala

Buna seara,
Ma poate ajuta cineva cu informatii despre noile modalitati de declarare si de plata a asigurarilor de sanatate si pentru pensie pentru o intreprindere individuala?
Cum se declara si unde se depun declaratiile?
Acum se depun declaratii lunar?
Va multumesc pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 13:53, 24 August 2012
Intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale,daca sunt asigurati ai sistemului public de pensii,conform art.6 alin(1) pct.I-III si V din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice,precum si cei care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public,NU datoreaza CAS(asigurari pentru pensie)pentru veniturile obtinute.Daca nu se incadreaza in prevederile de mai sus,baza lunara de calcul este venitul declarat,care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asig.soc.de stat.Declararea veniturilor se face prin depunerea unei declaratii privind venitul asigurat,pe baza careia se stabileste valoarea platilor anticipate.Administratia fiscala emite decizie de impunere,in care baza de calcul se evidentiaza lunar.Plata se face in 4 rate trimestriale pana la 25 a ultimei luni din trimestru.
In ce priveste contributia de asig.de sanatate,se calculeaza ca diferenta intre totalul veniturilor incasate si chelt.deductibile fara chelt,cu contrib.sociale raportat la 12 luni.
Declararea veniturilor se face prin depunerea declaratiei de venit estimat/realizat,pe baza careia se stabileste valoarea platilor anticipate.Administratia fiscala emite decizie de impunere ,in care baza de calcul se evidentiaza lunar.Plata se face in 4 rate trimestriale pana la 25 a ultimei luni din trimestru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii datorate de pfa adicris adicris Buna ziua, as vrea sa dechid un pfa. Ce contributii ar trebui sa platesc la stat, cand si ce suma ar presupune acestea. (vezi toată discuția)
Modificari fiscale pfa dupa 1 iulie Alis_Maticiuc Alis_Maticiuc Buna ziua ! Stiu ca incepand cu 01.07 se schimba regimul fiscal in cazul PFA, dar nu am inteles exact consecintele. Am un PFA( singura sursa de venit) in ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa dona33 dona33 Am infiintat un pfa. La fisc nu imi primesc formularul 220 decat daca pun si formularul 600, deoarece nu am servici. Depunand si formularul 600 obligatoriu ... (vezi toată discuția)