avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

buna tuturor,
am si eu o intrebare poate reuseste cineva sa ma lamureasca
am intrat in somaj dar la o luna si jumatate mi-am gasit ceva pe perioada determinata(desi nu era pe specialitatea mea); am inteles ca pe perioada asta se suspenda somajul si apoi pot relua
intrebarea mea este daca nu reusesc sa stau la locul de munca pe perioada celor 3 luni ci mai putin (din cauza unor conditii care nu mi-au fost comunicate de angajator) ce se intimpla?
va multumesc anticipat pt raspuns
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:13, 23 August 2012
1. Daca veti avea dvs. initiativa incetarii contractului individual de munca (CIM) atunci nu veti mai beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Ori asteptati sa se termine cele 3 luni si veti relua indemnizatia de somaj de unde a ramas ori va concediaza angajatorul ca necorespunzator profesional sau prin desfiintarea postului.

3. Va redau din Codului muncii articolele de incetare a CIM in baza carora, in cazul dvs., puteti beneficia de indemnizatie de somaj:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
...

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj martinov martinov vreau sa aflu cum se poate intra in somaj dupa incetarea indemnizatiei de crestere a copilului pana la 2 ani (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu de crestere copil roxana_n roxana_n Buna ziua, copilul meu va implini in curand 2 ani si va trebui sa ma intorc la munca. Insa inscrierea la cresa nu e tocmai pe placul nostru (am auzit tot felul ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de somaj? FMM FMM Buna ziua, Am lucrat 1 an si 10 luni la o firma, avand contract de munca pe perioada nedeterminata, iar de o saptamana am avut o discutie cu angajatorul ... (vezi toată discuția)