avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj?

Buna ziua,

Am lucrat 1 an si 10 luni la o firma, avand contract de munca pe perioada nedeterminata, iar de o saptamana am avut o discutie cu angajatorul si nu m-am mai prezentat. Am anuntat verbal, dar mi s-a inchis telefonul in nas. Eu as dori sa plec de la aceasta firma, dar sa pot beneficia de somaj. Ma puteti ajuta? Astept raspuns.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:06, 26 Noiembrie 2013
Daca nu va prezentati la programul de lucru vi se poate desface contractul de munca pe motive disciplinare si nu veti beneficia de somaj.
1. Pentru a putea benficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) din moptive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni rpemergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. In cazul dvs., pentru a beneficia de indemnziatie de somaj, trebuie sa va inceteze CIM cu unul din urmatoarele articole din Codul muncii:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

Ultima modificare: Marți, 26 Noiembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa terminarea ccc encso encso buna ziua.am o intrebare.Mi se termina concediul de maternitata si nu pot sa rezolv cu cine sa-l las pe copii,am cerut firmei sa ma trimite in somaj,dar nu ... (vezi toată discuția)
Somaj marinelavoicu marinelavoicu buna tuturor, am si eu o intrebare poate reuseste cineva sa ma lamureasca am intrat in somaj dar la o luna si jumatate mi-am gasit ceva pe perioada ... (vezi toată discuția)
Somaj - medical lilicrin lilicrin Daca sotul meu din motive medicale (lucreaza la temperaturi de -25 grade Celsius) nu mai poate lucra pentru societatea X atunci are dreptul la somaj sau nu? ... (vezi toată discuția)