avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exista drept de proprietate in acest caz ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exista drept de proprietate in acest caz ?

Un amic a incheiat un contract de vanzare -cumparare a unui apartament in forma scrisa dar nu prin notariat ci pur si simplu tehnoredactat si semnat de parti plus martori.Acest apartament (impreuna cu altele ) a fost construit fara autorizatie de constructie si fara alte acte sau aprobari astfel ca nu exista decat faptic, in baza de date a Oficiului de Cadastru sau la Primarie nefiind nici un document in care sa ateste existenta acestui imobil. Acest contract de vanzare-cumparare poate fi folosit pentru recunoasterea dreptului de proprietate asupra acestiu imobil ,, inexistent ' ' ???
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:16, 27 Ianuarie 2009
Buna ziua.In opinia mea subiectul este foarte amplu.Ar trebui sa stim daca terenul pe care s-a construit imobilul apartine constructorului?
Multumesc pentru interesul pt aceasta cauza.

Aceste apartamente au fost construite sub forma de masarda a unui bloc de apartamente proprietate personala. Aceasta constructie sa facut pe baza unui proces verbal semnat intre constructor si o parte din proprietari.Tin sa mentionez ca nr de proprietari care au fost de acord cu aceasta constructie este mai mic decat nr proprietarilor care au refuzat, totusi constructi s-a realizat (cred ca acordul celor din urma fiind tacit deoarece nici pana in prezent nu a fost contestata de nimeni constructia).
In aceasta situatie v-ati adresat Administatiei publice locale(primarie) si vi s-a comunicat ca nu exista autorizatie de contruire pentru mansarde?
Problema dreptului de proprietate poate fi soluţionată în funcţie de poziţia proprietarilor apartamentelor din bloc privind dreptul lor de proprietate asupra părţilor indivize comune (este vorba despre acei proprietari care nu au consimţit la mansardarea blocului) şi a unui eventual partaj. Proprietarii de apartamente vor putea invoca accesiunea imobiliară împotriva constructorului. Lipsa calităţii de proprietar a acestuia îl pune în imposibilitatea de a vinde ceea ce nu are. Un eventual partaj ar putea fi soluţia.

Oricum ar fi, în lipsa autorizaţiei de construire apartamentul construit la mansardă nu va putea fi întabulat.

Da, nu exista nici un act privind constructia acestor masarde. Mai mult acest ,, constructor'' fiind cunoscut pentru acest mod de lucru: construieste, vinde si pe urma se incearca obtinerea actelor, in cele mai multe cazuri de catre cumparatori.

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate pentru locuinta la mansarda lorypuiu lorypuiu Buna ziua! Sunt interesata de achizitia unei locuinte prin programul Prima Casa4. Recent am gasit un apartament de 2 camere construit la mansarda unui bloc, ... (vezi toată discuția)
Constructie mansarda ContSters147676 ContSters147676 La blocul unde domiciliez asociatia de proprietari a semnat un contract de comodat cu o firma in vederea constructiei unei mansarde. Mansarda urmeaza a fi ... (vezi toată discuția)
Intabulare mansarda petunie petunie Buna ziua Am urmatoarea problema: In anul 2001 ne-am extins apartamentul la mansarda blocului unde locuiam. Am obtinut autorizatie de constructie pe baza ... (vezi toată discuția)