avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate pentru locuinta la mansarda
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate pentru locuinta la mansarda

Buna ziua!
Sunt interesata de achizitia unei locuinte prin programul Prima Casa4. Recent am gasit un apartament de 2 camere construit la mansarda unui bloc, care mi-a starnit interesul (suprafata mare, pret bun). Stiu ca aceste locuinte sunt controversate atat dpdv al calitatii constructiei, cat si dpdv juridic, respectiv in ceea ce priveste dreptul de proprietate. Din extrasul CF rezulta ca firma care a realizat constructia detine acest drept cu titlu de drept de donatie asupra terasei blocului, statul roman detine drept de proprietate asupra tereneului, iar la sectiunea <inscrieri privitoare la sarcini> se specifica ca firma detine drept de folosinta pe durata existentei constructiei asupra terenului.
As vrea sa stiu daca in urma achizitiei acestui apartament eu devin proprietar asupra spatiului cu acte in regula? Daca voi detine drept de proprietate sau doar drept de folosinta? Si daca in viitor pot aparea alte probleme juridice - de ex. un locatar sa se intoarca impotriva actului de donatie asupra terasei blocului?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihaela Nevoie , Avocat 07:56, 27 Iulie 2011
Constructorul ar trebui sa detina autorizatie de construire pentru apartamentele de la mansarda si aceasta ii confera drept de proprietate asupra acestora.
Terenul aferent, indiferent in ce bloc ati cumpara apartament apartine statului sau unitatii administrativ teritoriale si va revine o cota parte in folosinta.
Nu cred ca pot exista probleme cu vecinii ... in majoritatea cazurilor in schimbul acceptului locatarilor pentru mansardare s-au efectuat investitii care erau in sarcina acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista drept de proprietate in acest caz ? gabyteo gabyteo Un amic a incheiat un contract de vanzare -cumparare a unui apartament in forma scrisa dar nu prin notariat ci pur si simplu tehnoredactat si semnat de parti ... (vezi toată discuția)
Constructie mansarda ContSters147676 ContSters147676 La blocul unde domiciliez asociatia de proprietari a semnat un contract de comodat cu o firma in vederea constructiei unei mansarde. Mansarda urmeaza a fi ... (vezi toată discuția)
Condomeniul, partile comune si cartea tehnica intr-un complex rezidential cu case si blocuri maria_carmen maria_carmen Suntem o Asociatie de propietari infiintata in febr 2013 pt gestionarea unui Complex Rezidential format din: 7 case (P+2E, ultimul et fiind mansarda); un bloc ... (vezi toată discuția)