avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pot sa recuperez pensia de urmas nesolicitata casei de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pot sa recuperez pensia de urmas nesolicitata casei de pensii?

ma puteti ajuta?#-o tatal meu este decedat de 1 an si 3 luni,iar de curand am aflat ca pot beneficia de pensia de urmas...intrebarea mea este:pot primi pensia din urma(adica 1 an si 3 luni) daca dovedesc ca am fost la scoala toata perioada asta?va multumesc

Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 11:26, 8 Septembrie 2012
Beneficiati de la data depunerii la casa de pensii a cererii pentru obtinerea pensiei de urmas si a documentelor necesare.
chiar daca merg la ei in audienta si dovedesc ca am fost la scoala(doar ca am fost prost informata)?
Iata un raspuns de la CNPP:

Buna ziua! Ma numesc Ciubotariu Raluca, pana in anul 2009, cand am absolvit facultatea, am beneficiat de pensie de urmas din partea tatalui. In acelasi an m-am inscirs la master si am intrebat la casa de pensii daca mai pot beneficia de pensie de urmas si mi s-a spus ca nu. Mentionez ca in prezent am 24 de ani si am terminat si masterul. De curand am citit in legea pensiilor ca urmasii pot beneficia de pensie pana la 26 de ani daca continua studiile. Ce pot face in situatia asta?

In conformitate cu prevederile art.I din Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr.129/2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001, <<pensia de urmas reglementata la art. 66 lit. b) din lege se acorda copiilor daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul ei, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani >>.
Astfel, conform acestor prevederi legale, acordarea pensiei de urmas nu mai era conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau mai multora dintre ele.
Prin urmare, ati fi putut beneficia de pensie de urmas in cazul in care ati fi depus o cerere in acest sens la care sa anexati dovada continuarii studiilor. Facem precizarea ca, potrivit prevederilor art. 82 din Legea nr. 19/2000 (in vigoare pana la data de 31.12.2010), cat si a art. 103 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite.
Conform prevederilor 84 lit. b) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, <<Copiii au dreptul la pensie de urmas daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani>>.
Potrivit prevederilor art. 115 din legea mentionata mai sus, << In sistemul public de pensii, reluarea platii pensiei se face, la cerere, dupa cum urmeaza:
a) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inlaturata cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea platii pensiei, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendarii a fost inlaturata;
b) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea, daca depunerea acesteia s-a facut dupa expirarea termenului prevazut la lit. a);
c) de la data inceperii anului scolar, in situatia in care suspendarea platii pensiei s-a facut in temeiul prevederilor art. 114 alin. (1) lit. g)>>.
Facem precizarea ca, potrivit prevederilor art. 78 alin. (4) din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobata prin HG nr. 257/2011, <<Reluarea in plata a pensiei de urmas suspendate se face potrivit prevederilor art. 115 lit. c) din lege, cu respectarea termenului general de prescriptie, iar in cazurile prevazute la alin. (1), drepturile se achita de la data suspendarii>>.

Prin urmare, puteti solicita plata drepturilor de pensie de urmas conform termenului general de prescriptie de 3 ani, daca faceti dovada ca in aceasta perioada ati urmat cursurile unei forme de invatamant organizat conform legii, cu respectarea prevederilor legale (inclusiv cazurile de incompatibilitate a pensiei de urmas cu veniturile din activitatile profesionale prevazute de Legea nr. 19/2000, modificata si completata).
21-10-2011 15:34


Sursa :

[ link extern ]
va multumesc
am inteles ca pot beneficia de pensia de urmas din urma(am solicitat pensia la un an de la moartea tatalui-din lipsa de informatii corecte) daca dovedesc ca am fost la scoala toata perioada aceasta si bineinteles,trebuie sa depun si o cerere prin care sa-mi cer drepturile din urma.ma poate ajuta cineva cu aceasta cerere?va rog din suflet...va doresc o zi buna

Alte discuții în legătură

Drept pensie urmas IonMihalcea IonMihalcea Buna ziua, Sunt student in anul 2 de masterat. In urma decesului unuia dintre parinti primesc pensie de urmas. Va rog sa-mi spuneti daca voi primi aceasta ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas deliacisteian deliacisteian am terminat masterul si mai am examene de sustinut. mai beneficiez de pensie de urmas pana la absolvire sau nu (vezi toată discuția)
Casa de pensii tqinnn tqinnn Salutari, sunt nou in forum, asa ca scuzati novicitatea... pana acum un an beneficiam de pensia de urmas pentru continuarea studiilor. anult trecut a trebuit ... (vezi toată discuția)