avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Toate actele autentice sunt titluri executorii?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Toate actele autentice sunt titluri executorii?

Spre deosebire de codul de procedura civila (conform art. 374), inca in vigoare potrivit caruia un act poate fi executat dacă este învestit cu formula executorie, conform noului cod de procedură civilă actele autentice constituie titluri executorii art. 638 alin. 1 pct. 2.
De asemenea potrivit .codului pr. civ actual instanţa, printre altele, poate respinge cererea de încuviinţare a executării silite daca titlul nu a fost învestit cu formulă executorie, dacă, potrivit legii, această cerinţă este necesară pentru pornirea executării silite.
Ori potrivit art. 665 alin 7 din noul cod de pr. civ. formula executorie este cuprinsă în cererea de încuviinţare a executării silite imobiliare.

Deci nu va mai fi nevoie de introducerea unei cereri separate de învestire cu formulă executorie?

de la data intrarii in vigoare a NCPC nu se mai investeste nimic cu formula executorie (formula magica va fi cuprinsa in incheierea de incuviintare a executarii silite).
Ori de câte ori printr-un act normativ se prevede învestirea cu formulă executorie a unei hotărâri judecătoreşti sau a altui înscris, acestea vor fi puse în executare, de la data intrării în vigoare a Codului de procedură civilă, fără a fi necesară învestirea cu formulă executorie.

În Noul Cod de procedura civila se prevede plenitudinea de competenta a executorului judecatoresc, în detrimentul altor categorii de executori, de exemplu, executorii bancari sau financiari.
Totusi, aceste dispozitii se aplica numai executarilor silite începute dupa intrarea în vigoare a Codului de procedura civila, ceea ce înseamna ca nu vor fi afectate executarile silite în curs de solutionare.

Se poate recurge la prevederile Codului de procedura civila privitoare la titlurile executorii, care se aplica si hotarârilor judecatoresti sau altor înscrisuri pronuntate ori, dupa caz, întocmite înainte de intrarea în vigoare a Codului de procedura civila, care pot fi puse în executare chiar daca nu au fost învestite cu formula executorie.

Daca executarea silita se face dupa intrarea în vigoare a Noului Cod de procedura civila si potrivit noilor prevederi nu mai este necesara învestirea cu formula executorie, hotarârea poate fi pusa în executare.

Termenele procedurale prevazute de legile speciale, aflate în curs la data intrarii în vigoare a Codului de procedura civila, ramân supuse legii în vigoare la data la care au început sa curga.
Ultima modificare: Luni, 27 August 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
O clipă, o clipă! Să lăsăm noul CPC să se mai "coacă" o vreme, până când, în înţelepciunea lui, legiuitorul va considera că a crescut destul... Hai să vedem ce se poate face în speţă cu legea în vigoare! Astfel, actualul CPI dispune, prin art. 374 ind.1înscrisurile cărora legea le recunoaşte caracterul de titlu executoriu sunt puse în executare fără învestirea cu formula executorie. Coroborând această dispoziţie cu art. 67 din Legea notarială (36/1995), ajungem la concluzia că un act autentic nu mai trebuie învestit cu formula executorie în măsura în care el constată o creanţă certă şi lichidă, iar executarea acesteia se face la scadenţă. Mai mult, există o serie de dispoziţii speciale în Codul Civil (cel nou), care, coroborate cu acelaşi art. 374 ind. 1 CPC şi, pe alocuri, cu art. amintit din legea notarială, duc la concluzia că, în anumite condiţii şi cu privire la anumite situaţii, învestirea nu mai este necesară nici în materia locaţiunii (art. 1798 şi 1816 alin.3), arendei (art. 1845), comodatului (art. 2157), împrumutului de consumaţie (art. 2165, care trimite tot la 2157), ipotecii (art. 2431).
o exceptie ar fi antecontractul de vanzare cumparare chiar daca este incheiat in forma autentica nu reprezinta un titlu executoriu
cum ramane cu biletele la ordin si cecuri le ? se mai investesc?

Alte discuții în legătură

Investirea cu formula executorie a unui contract de inchiriere sub semnatura privata, inregistrat la fisc madoiclimber madoiclimber Poate fi investit cu formula executorie un contract de inchiriere sub semnatura privata, si inregistrat la administratia financiara? Care este procedura in ... (vezi toată discuția)
Punere in executare somatii de plata pronuntate anterior intrarii ncpc advsys advsys Buna ziua, Detinem hotarari avand ca obiect somatii de plata, anterior intrari ncpc era necesar ca instanta sa le declare definitive si irevocabile urmand ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza ? rolex rolex Am un contract de arenda cu o societate comerciala. Contractul este autentificat la notar si este titlu executoriu creanta fiind certa lichida si exigibila ... (vezi toată discuția)