avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită CUM SE PROCEDEAZA ?
Discuție deschisă în Executare silită

CUM SE PROCEDEAZA ?

Am un contract de arenda cu o societate comerciala. Contractul este autentificat la notar si este titlu executoriu creanta fiind certa lichida si exigibila acest fapt este mentionat in contract. Intrucat arendasul nu mi-a platit arenda la termenul fixat si nici nu are de gand am apelat la executor pentru a/l executa silit. Executorul mi-a spus sa ma adresez judecatoriei pentru a investi contractul cu formula executorie. Raspunsul instantei este consemnat mai jos. Unde este greseala si din ce cauza nu il pot executa silit pe debitor ?

Solutie: Admite excepţia lipsei de interes invocată din oficiu de către instanţă. Respinge cererea de investire cu formulă executorie, ca fiind lipsită de interes. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare. Dată în şedinţa camerei de consiliu. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 03.10.2012
Undeva în considerentele hotărârii ar trebui să scrie şi motivarea excepţiei invocate de instanţă. Înseamnă că nu este ceva in regulă cu contractul, poate creanta nu este exigibila sau nu aţi cerut învestirea cu formulă executorie a contractului ci din motivarea dv.stră instanţa a calificat cererea ca o acţiune în pretenţii şi având contractul executoriu este normal să nu existe interes în promovarea unei acţiuni având aceeaşi finalitate. Reveniţi cu ceva amănunte din considerentele hotărârii.
Conform legii,contractele de arendare incheiate in scris si inregistrate la consiliul local constituie titluri executorii pentru plata arendei la termenele si in modalitatile stabilite in contract.

Nu este necesară investirea cu formula executorie, fiind necesară doar încuviinţarea executarii silite.De aceea a fost ridicată excepţia lipsei de interes.

Art. 373 indice 1, cod procedură civilă:
(1)Cererea de executare silită, însoţită de titlul executoriu, se depune la executorul judecătoresc, dacă legea nu prevede altfel. Acesta, în termen de cel mult 5 zile de la înregistrarea cererii, va solicita instanţei de executare încuviinţarea executării silite, înaintându-i în copie cererea de executare şi titlul respectiv.
(2)Instanţa de executare încuviinţează executarea silită a obligaţiei stabilite prin titlul executoriu, printr-o singură încheiere dată în camera de consiliu, fără citarea părţilor, în termen de cel mult 7 zile de la înregistrarea cererii de încuviinţare a executării silite.
(3)În temeiul încheierii prin care se admite cererea de încuviinţare a executării silite, executorul judecătoresc poate proceda la executarea silită a obligaţiei stabilite prin titlul executoriu în oricare dintre formele prevăzute de lege, dispoziţiile art. 3711 alin. (3) aplicându-se în mod corespunzător. Încuviinţarea executării silite este de drept valabilă şi pentru titlurile executorii care se vor emite de executorul judecătoresc în cadrul procedurii de executare silită încuviinţate.
(4)Instanţa poate respinge cererea de încuviinţare a executării silite numai dacă:
1.cererea de executare silită este de competenţa altui organ de executare decât cel sesizat;
2.titlul nu a fost învestit cu formulă executorie, dacă, potrivit legii, această cerinţă este necesară pentru pornirea executării silite;
3.creanţa nu este certă, lichidă şi exigibilă;
4.titlul cuprinde dispoziţii care nu se pot aduce la îndeplinire prin executare silită;
5.există alte impedimente prevăzute de lege.
(5)Încheierea prin care instanţa admite cererea de încuviinţare a executării silite nu este supusă niciunei căi de atac. Încheierea prin care se respinge cererea de încuviinţare a executării silite poate fi atacată cu recurs numai de către creditor, în termen de 5 zile de la comunicare.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se procedeaza ? rolex rolex Am un contract de arenda cu o societate comerciala. Contractul este autentificat la notar si este titlu executoriu creanta fiind certa lichida si exigibila ... (vezi toată discuția)
Executare silita kamy_dani kamy_dani as dori sa stiu daca se poate face o executare silita la 2 instante diferite (vezi toată discuția)
Executare ONU EMIL ONU EMIL Un contract de leasing in care scrie ca reprezinta titlu executoriu mai trebuie investit de instanta judecatoreasca. Soc. de leasing este din Bucuresti iar eu ... (vezi toată discuția)