avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... lucrare la instalatia de gaze de pe o proprietate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

lucrare la instalatia de gaze de pe o proprietate particulara

S-ar putea un raspuns concret?
Va prezint un caz:-proprietar1 la curte cu casa, detine o instalatie de gaze efectuata conform unui proiect legal, platita, alimentata prin bransament comun cu o proprietate vecina(2); ambii proprietari au platit in mod egal proiectul si lucrarea;instalatia proprietatii 1 traverseaza partial proprietatea vecina 2.
-furnizorul de gaze face o lucrare de modernizare din fonduri proprii care implica separarea bransamentelor; aceasta va implica o noua instalatie proprie pentru proprietarul1 asa incit nu va mai traversa proprietatea 2;
-furnizorul sustine ca aceasta noua lucrare ii apartine si nu vrea sa ii
dea acetuia proiectul pe noua lucrare
-deci proprietarul 1 va fi deposedat de actuala lucrare(legala, facuta la cerea lui, platita)si va primi o lucrare noua executata pe proprietatea sa , fara sa primeasca nici un act.
Intrebari:
-instalatia initiala care revine proprietatii1 este sau nu proprietatea celui de la nr1?
-furnizorul de gaze este sau nu obligat sa puna la dispozitia proprietarului 1 proiectul noii instalatii?
-in caz contrar nu trebuie despagubit proprietarul 1?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:57, 28 August 2012
Conform dispozitii in vigoare,proprietarul bransamentului si al postului de reglare-masurare este societatea de furnizare gaze.care va asigura tot timpul verificarea si intretinerea acestora.
Conform legilor in vigoare, prima etapa este acordarea si realizarea accesului la sistemul de distributie gaze naturale – ceea ce inseamna ca societatea de distributie/furnizare gaze va analiza ce cantitate de gaz aveti nevoie si in ce conditii tehnice, si daca raspunsul este favorabil se va angaja prin contract ferm sa va construiasca bransamentul si sa monteze regulatorul si contorul, si de asemenea sa va asigure continuu alimentarea cu gaz in conditii de siguranta.
Bransamentul este format dintr-o conducta, robineti si alte piese care fac legatura intre conducta principala de pe strada si instalatia de utilizare a gazului din interiorul proprietatii dvs. Intre bransament si instalatia din casa se monteaza un regulator de presiune si un contor de gaz (care formeaza un post de reglare-masurare inchis intr-o firida metalica). Locul in care se termina bransamentul si se monteaza postul de reglare-masurare este obligatoriu la limita proprietatii dvs. (gard, peretele casei etc.).
A doua etapa este construirea unei instalatii de utilizare in interiorul casei, care va aduce gazul la aparatele consumatoare. Este obligatoriu ca toate lucrarile - proiectarea si constructia instalatiei – sa fie facute de firme autorizate si care sunt acceptate de societatea de furnizare gaze.
A treia etapa este incheierea cu societatea de gaze a unui contract de furnizare a gazelor naturale, atunci cand instalatia interioara va fi terminata si verificata moment care va consemnat in proces verbal de receptie lucrari , dupa care va fi pusa in functiune instalatia si consumatoare .

Racordarea la sistemul de distributie gaze naturale se poate face numai dupa ce a fost construita conducta stradala.

Primul pas este sa depuneti o cerere tip, la societatea de gaze, la care anexati copie dupa document de identitate si dupa caz : daca sunteti proprietarul imobilului – un act doveditor al proprietatii (extras de carte funciara valabil, contract de vanzare-cumparare etc.); daca nu sunteti proprietar – acordul proprietarului ca dvs. sa fiti titularul racordului la reteaua de gaz si acte doveditoare ale proprietatii acestuia asupra imobilului.
Cererea de calcul consum gaze va preciza toate aparatele consumatoare (aragaze, centrale, convectoare, sobe, instanturi de apa calda etc.) pe care doriti sa le montati, chiar daca unele nu vor fi puse in functiune imediat, aceasta pentru calculul corect al debitului de gaz necesar.
Daca doriti sa legati instalatia de utilizare la un bransament care exista deja (in cazul caselor – la un vecin, in cel al blocurilor – la instalatia comuna) trebuie sa prezentat acordul scris al titularului acestui bransament, si sa-i achitati acestuia, dupa negociere, o parte din valoarea bransamentului.
Cand depuneti cererea de calcul consum estimat trebuie achitata taxa pentru prelucrarea acesteia.
Personalul specializat al furnizorului de gaze va face schita si toate calculele tehnice necesare si va emite un acord de acces la sistemul de distributie.
Dupa ce primiti acest acord, trebuie sa depuneti cererea de racordare la retea, la care anexati actele actualizate (daca este cazul), depuse si la prima cerere, plus un plan de situatie sau o schita la scara 1:500.
Urmatorul pas este incheierea cu societatea de furnizare gaze a unui contract de acces la sistemul de distributie.
Lucrarile prevazute in contract sunt : proiectare si avizare, executia bransamentului si executia postului de reglare-masurare. Prin contract se stabilesc termenele de executie si valoarea tuturor lucrarilor care se executa, modalitatea de plata (integrala sau esalonata) si termenele de plata. Proiectarea bransamentului si obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor necesare este in sarcina societatii de gaze, ca si realizarea efectiva a acestuia.
In cazul unui bransament deja existent se exclude partea de obtinere a avizelor si autorizatiilor si cea de executie a acestuia. La contract este atasat calculul detaliat al valorilor, care se face conform taxelor stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale.
Lucrarile efective pentru bransamente noi pot fi incepute numai dupa depunerea autorizatiei de construire de la autoritatea locala.
Proprietarul bransamentului si al postului de reglare-masurare este societatea de distributie/furnizare gaze , care prin contract va asigura verificarea si intretinerea acestora.

Dupa realizarea si punerea in functiune a bransamentului, urmeaza ca dvs. sa proiectati si sa construiti, cu acordul scris al societatii de furnizare gaze sau cu alta firma autorizata, instalatia interioara de utilizare.
Conform legii, proiectul lucrarii trebuie avizat obligatoriu de societatea de gaze , indiferent de cine este facut, si deasemenea instalatia de utilizare va fi receptionata si pusa in functiune cu participarea unui delegat al societatii de gaze.

Societatea de gaze va ofera serviciul de constructie a instalatiei, impreuna cu intermedierea proiectarii lucrarii, care va fi facuta de catre o firma specializata acreditata in domeniu.
In cazul in care doriti sa beneficiati de acest serviciu, va revine obligatia sa incheiati doua contracte separate – un contract de proiectare cu firma de proiectare si unul de prestari servicii in constructii cu societatea de gaze, care va fi semnat de dvs. numai daca veti accepta devizul-oferta rezultat in urma analizei dupa datele cuprinse in proiectul instalatiei.

Dupa terminarea instalatiei si receptia tehnica a acesteia, urmeaza sa incheiati cu societatea de furnizare gaze contractul de furnizare a gazelor naturale si sa puneti in functiune instalatia si aparatele consumatoare tip aragaz.
In functie de marimea instalatiei , de tipul si de numarul consumatorilor, urmeaza sa achitati taxele de punere in functiune corespunzatoare.
Deoarece instalatia de utilizare a gazelor naturale respectiv partea de la bransament in proprietatea dvs este proprietatea dvs., intretinerea, reparatile si verificarile periodice reglementate -reprezinta si intra in responsabilitatea dvs exclusiva

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aprobare bransament teava gaz comanmari comanmari Buna seara, Ma puteti lamuri si pe mine ce trebuie sa fac in conditiile in care unul din vecini cu care nu se poate discuta omeneste nu vrea sa-mi dea acordul ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de racord gaze pe apartament stela chelner stela chelner Buna ziua Asociatia de proprietari a primit somatie pentru a prezenta autorizatie de racord pentru fiecare apartament care are instalatie de gaze. Exista ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face dacă un coproprietar al țevii comune de gaz nu își dă acordul să se branșeze la ea și alți vecini? Moldovan Liviu28 Moldovan Liviu28 Sunt in situatia in care dorim bransarea la teava de gaze pe care o detin in copropietate 3 vecini. Unul dintre acestia ,respectiv ultimul care s-a bransat la ... (vezi toată discuția)