avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Instrucþiuni de utlizare produs fãrã traducere în ...
Discuție deschisă în Traduceri

Instrucþiuni de utlizare produs fãrã traducere în limba românã

am comandat online un produs. la primire am constatat ca nu are instructiuni de folosire in limba romana, doar in maghiara. exista vreo lege prin care vanzatorul era obligat sa-mi vanda produsul impreuna cu instructiunile de folosire traduse?
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 17:18, 21 Aprilie 2018
Adresati-va OPC-ului cu copie dupa bonul fiscal. Da, comerciantii sunt obligati sa comercializeze produsele cu instructiuni traduse in limba romana.
Atrageti atentia vanzatorului ca are obligatia sa transmita instructiuni de folosire in limba romana, obligatie care-i revine lui daca producatorul nu a prevazut acest lucru. Daca tot nu primiti instructiunile de utilizare traduse in limba romana, depuneti reclamatia la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
[ link extern ]
Ordonanta nr. 21/1992 actualizata, prevede:
Art. 20
...
(3) Produsele de folosinţă îndelungată trebuie să fie însoţite de certificatul de garanţie şi, dacă reglementările în vigoare prevăd, de declaraţia de conformitate, precum şi de cartea tehnică ori de instrucţiunile de folosire, instalare, exploatare, întreţinere, eliberate de producător.
...
(5) Toate informaţiile privitoare la produsele şi serviciile oferite consumatorilor, documentele însoţitoare, inclusiv cele referitoare la informaţiile privind securitatea produsului şi instrucţiunile de utilizare, precum şi contractele, inclusiv cele preformulate, trebuie să fie scrise în limba română, indiferent de ţara de origine a acestora, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi.

[ link extern ]
L.C.
Ultima modificare: Luni, 27 August 2012
Laura Ciobeica, moderator
vroiam sa mentionez ca au trecut cele 10 zile in care puteam returna produsul
Vanzatorul continua sa refuze sa va ofere instructiunile de utilizare in limba romana?
Daca nu le primiti, luati legatura cu ANPC si solicitati rezolvarea situatiei. Termenul de returnare a produsului poate fi nul din moment ce acesta nu are instructiuni de utilizare intocmite conform legii.
:luck:
L.C.
Buna ziua!

Imi puteti spune care este sanctiunea pe care o poate primi un vanzator care livreaza un bun de folosinta indelungata fara manual de utilizare in limba romana? Am nevoie de actul normativ care precizeaza acest lucru. Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Traducere declaratie conformitate George_M George_M Filiala unei firme din UE aduce in tara produse cu instructiuni traduse, insa declaratia de conformitate (dupa caz si pt marcajul CE) este in engleza. Trebuie ... (vezi toată discuția)
Reclamatie acvariu spart LuceNera LuceNera Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema. Detin un magazin online si am primit o comanda pentru un acvariu. Am livrat acvariul ... (vezi toată discuția)
Garantie incaltaminte 30 sau 60 zile cyan cyan Legea 449/2003 Art. 17. - Consumatorul trebuie să informeze vânzătorul despre lipsa de conformitate [b]în termen de două luni de la data la care a ... (vezi toată discuția)