avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Traducere declaratie conformitate
Discuție deschisă în Traduceri

Traducere declaratie conformitate

Filiala unei firme din UE aduce in tara produse cu instructiuni traduse, insa declaratia de conformitate (dupa caz si pt marcajul CE) este in engleza.
Trebuie sa fie si declaratia de conformitate in lb romana, sau nu este necesar? Daca da, unde este specificat acest lucru?

Multumesc!
George


P.S.
Tot ce stiu este ca in ordonanta 21/1992 art.20 pct.5) este mentionat faptul ca instructiunile trebuie sa fie in lb romana (si este logic), dar de declaratii de conformitate si alte eventuale atestari, nu se mentioneaza nimic.
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 18:45, 13 Martie 2013
Buna ziua,

Având în vedere că legile sunt făcute pentru a proteja consumatorul, şi toate actele date acestuia de către comerciant trebui să fie redactate astfel încât să fie accesibile unui consumator cu un nivel mediu de cunoştinţe, obligaţia ca şi acest document să fie în limba română este implicită.

Astfel puteţi fie să traduceţi documentul primit de la producător, fie să oferiţi dvs. unul, ca vânzător.

Eu am văzut procese-verbale încheiate de ANPC pentru lucruri minore, deci e mai bine să vă asiguraţi decât să aveţi probleme.

Succes!
In Romania, limba oficiala este limba romana.
Orice inspector din cadrul unei institutii cu atributii de control, care va inspecta firma si dupa caz, organele de cercetare penala, care solicita declaratia de conformitate, certificatul de calitate, fisa tehnica de securitate, buletine de incercari/ de determinari diverse, cartea tehnica, instructiunile de lucru, instructiunile ssm, psi, mediu, calitate, cartea ISCIR, etc. pentru orice produs, echipament de lucru, instalatie, utilaj, etc., dupa caz, vor solicita documentele in original si traduse in limba romana.
Legea protectiei consumatorilor face referiri in acest caz.
Conform legii mentionate, declaratia de conformitate atesta ca produsul este realizat conform unor anumite norme iar art. 19, dispune informarea consumatorilor, in mod obligatoriu, fie ca este vorba de carte tehnica, instructiuni de folosire sau altele asemenea.
Certificatul de coformitate se incadreaza la altele asemenea si reprezinta un document important de atestare a calitatii, de continutul caruia trebuie sa aiba cunostinta toti consumatorii.
Art. 2 Declaratie de conformitate: declaratie facuta de catre un agent economic, prin care acesta informeaza, pe proprie raspundere, asupra faptului ca un produs sau un serviciu este conform unei norme sau altui document specificat.
ART. 19
Informarea consumatorilor despre produsele oferite se realizeaza, in mod obligatoriu, prin elemente de identificare si caracterizare ale acestora, care se inscriu la vedere, dupa caz, pe produs, eticheta, ambalaj de vinzare sau in cartea tehnica, instructiunile de folosire ori altele asemenea, ce insotesc produsul, in functie de natura acestuia.

[ link extern ]
L.C.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2013
Laura Ciobeica, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instructiuni de lucru recipient sub presiune umplut cu azot micutu50 micutu50 Buna ziua, Ma puteti ajuta, va rog, cum pot sa concep o intructiune de lucru pentru utilaj care are in compozitia lui recipient sub presiune umplut cu ... (vezi toată discuția)
Centrala pe lemne noua nu indeplineste datele tehnice / omologare-control ingbrasov1 ingbrasov1 Stimate doamnelor si domnilor, acum 2 luni s-a montat o centrala termica pe lemne cu gazeificare cu puterea de 150 kW la un client de-al nostru. Noi am ... (vezi toată discuția)
Checklist utilaj nou MatiesiAlin MatiesiAlin Dupa ce se face receptia unui utilaj nou, ce document sau check list este nevoie din punc de vedere SSM inainte de a se inmana productie utilajul si de a ... (vezi toată discuția)