avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rechin imobiliar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rechin imobiliar

Va scriu in speranta ca undeva cineva imi poate da un raspuns..am un teren langa casa unde locuiesc, de 11 ari ,cumparat cu acte de mana in 1992 de mama mea.intre timp, ea nu mai e , si nici martorii tranzactiei.Acuma ,terenul vandut de acea persoana mamei mele, apare in CF cu numele tatalui ei.Prin urmare, mama nu l-a intabulat, iar acuma vine un tip dubios care spune ca terenul e al lui ca l-a luat de la sora celei care l-a vandut mamei mele in 1992 .Cum as putea sa scap de acest cosmar/ as putea sa l intabulez si prin ce mijloace ?
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 13:08, 29 August 2012
Se numeste actiune in uzucapiune, conditiile de admisibilitate, probatoriile si redactarea ar fi bine sa fie redactate de un avocat.
Actiunea se depune la judecatoria unde este situat imobilul.
se poate face uzucaparea dupa 20 de ani?
Va puteti apara invocand uzucapiunea dar din ce ziceti nu par sa existe sanse.
Incercati sa mergeti cu actele si sa dicutati cu un avocat toate aspectele de fapt si de drept concrete pentru a va lamuri cu actele in fata.

In civil fara acte si fara discutii verbale detaliate nu va puteti lamuri sub nicio forma.
Dar...din ceea ce ziceti veti pierde orice proces...fara o analiza aprofundata la avocat.
Modul de dobândire a proprietăţii, prin posesia neîntreruptă a bunului, pentru o perioadă de timp fixată de lege: Uzucapiune. Condiţiile necesare posesiei :
- să fie continuă, deci să nu aibă intermitenţe ;
- să fie neviciată, adică să nu se bazeze pe vicii de consimţământ gen violenţă , eroare ;
- să fie publica ( adica in vazul lumii, sa nu se faca pe ascuns)
- să fie de bună-credinţă, adică posesorul să se comporte ca un adevărat proprietar, să aibă grija de bunul respectiv ca şi cum ar fi al sau ;

Uzucapiunea poate fi îndeplinită la trecerea unei perioade de 30 sau 10 - 20 de ani.Perioada de :
- 10 ani este cerută condiţia ca posesia să fi fost de bună-credinţă şi să existe un just titlu iar bunul să se afle în circumscripţia aceluiaşi tribunal cu domiciliul adevaratului proprietar.
- 20 de ani poate fi cerută la îndeplinirea aceloraşi condiţii de bună-credinţă şi just titlu, cu deosebirea ca bunul să se afla în circumscriptia altui tribunal.

Cât despre buna-credinţă, aceasta e folosită în sensul în care posesorul credea cu adevărat ca el este proprietar, având la îndemână acel just titlu.Iar justul titlu este :
- un act fie translativ de proprietate ;
- o decizie a instanţei, ce atestă faptul că este proprietar fie prin vânzare ori prin donaţie.
Deosebirea între justul titlu şi un contract normal de v/c, este că :
- justul titlu nu îndeplineşte conditiile unui veritabil contr de v/c, adică NU e act autentic;
- nu provenea de la un adevarat proprietar ;
- avea un viciu ce îl făcea nul etc etc.
Dacă le-ar îndeplini ar fi proprietar, fără să mai aibă nevoie de uzucapare. Puteţi demonstra prin diferite acte ce atestă că v-aţi îngrijit de terenul respectiv, de ex. :
- plata impozitelor ;
- dacă a construit o casă - autorizaţia de construire;
- mărturii ale vecinilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune liamic43 liamic43 Proprietar teren moare in 1973.Mosteneste terenul sotia. care moare in 1981.Se face succesiunea si se imparte la 3 mostenitori.Primul,vinde partea lui,si mai ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare pe hartie van_allen78 van_allen78 Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema : parintii mei cumpara un teren langa casa de locuit in 1993, de la o femeie din localitate.Actul de vanzare ... (vezi toată discuția)
Mod de dobandire a proprietatii Lucian27 Lucian27 Buna ziua, Am cumparat un imobil, teren si constructie in 1980. Vanzatorul a decedat in 1987,iar imobilul meu a intrat in patrimoniul statului, in calitate ... (vezi toată discuția)