Problema este urmatoarea. Eu sunt romanca, sotul meu este roman si american. Am locuit cu sotul mu in america 3 ani unde am nascut un copil acolo. De putin timp am venit in romania si m-am despartit de sotul meu si cum ne certam de la copil, el vrea sa ia copilul in america si eu vreau sa-l in aici cu mine. Copilul este nascut in americasi are doar cetatenie americana. Nu are cetatenie romana si sotul ma ameninta ca il poate lua oricand sa-l duca i america deoarece statul roman nu are de ce sa se bage. Care este realitatea? Cum sa fac? Ce drepturi are copilul meu?
de... rapirea minorului este nu numai in Statele Unite destul de grava... vedeti si art 307 din codul penal...
Cautati-va rapid un avocat in Statele Unite si incercati sa va aparati cat mai bine.
Mai exista si Conventia de la Haga care reglementeaza expres cum functioneaza exact ca minorul sa fie readus in tara unde avea domiciliul obisnuit.
In mod normal competenta apartine instantelor din locul in care a fost copilul adus sau de unde i se refuza inapoierea, adica instantelor romanesti.
Altminteri.. e greu de spus ce s-ar putea intampla... depinde de dreptul american.
In aceasta situatie trebuie sa va miscati repede!!!!!subscriu la varianta de a da procura cuiva in america sa puna apostila!!!daca reusiti sa obtineti actul, inregistrati copilul si in acelasi timp formulati o actiune in justitie , la noi, de incredintare a copilului.Aveti grija ca daca exista deja o hotarare de incredintare intr-un alt stat..exista niste termene...
daca nu reusiti cu apostila, eu as incerca o actiune in romania de obligare a inregistrarii nasterii...obligatia de a face .....explicand ca va aflati in imposibilitate de a procura actul necesar inregistrarii.Eu cred ca merita macar incercat!!!Trebuie sa actionati!!!!
dar, a existat in sua o incredintare a copilului? ..pentru ca, desi nu cunosc legislatia de acolo nu poate fi acuzat unul din parinti de rapire...daca nu am incredintare sau proces macar cu privire la asta...pe de alta parte cum ati plecat din America?nu ati intampinat greutati? nu ati avut nevoie de acordul tatalui sau procura...sau cum?
aveti nevoie urgenta de ajutor profesionist...altfel ..riscati sa aveti si mai multe probleme...
In opinia mea, copilul este si roman..chiar daca nu are inca acte...si cred ca trebuie ca acest copil sa beneficieze si de protectia statului roman...
Din pacate, daca ambii parintii sunt indreptatiti sa exercite grija parinteasca iar unul din ei ia copilul sau refuza sa se intoarca cu el la domicilul fara incuviintarea celuilalt, este suficient!
Oricum esentialul este: e nevoie de avocat atat in state, cat si in Romania
daca nu reusiti cu apostila, eu as incerca o actiune in romania de obligare a inregistrarii nasterii...obligatia de a face .....explicand ca va aflati in imposibilitate de a procura actul necesar inregistrarii.Eu cred ca merita macar incercat!!!Trebuie sa actionati!!!!
a scris av Schwarz
Pentru a evita un eventual blocaj judiciar in ceea ce va priveste ar trebui deschisa cat mai repede actiunea in justitie.
Procesele in Romania se cam intind in timp si timpul poate fi un dusman periculos pt dvs.