avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... definitii
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

definitii

care este diferenta intre raporturi de serviciu si raporturi de munca?
Cel mai recent răspuns: noidoi , utilizator 12:12, 5 Noiembrie 2015
In ce serviciu ati lucrat si ca ce?
BUna ziua. Va intreb si eu acelasi luncru: raportul de serviciu e diferit de raportul de munca? Am dat un concurs pt o functie publica si la proba orala mi s-a pus intrebarea: ce diferenta exista intre raportul de serviciu si raportul de munca. Nu am stiut, nu aparea nimic de acest fel in bibliografia data. Mi-au spus ei, ca raportul de serviciu este pt functionari publici, iar cel de munca pt cei cu contract de munca. Asa este? Raportul de servicu nu este si el un raport de munca, dar mai special? E corect sa imi spuna ca raportul de serviciu este total diferit de cel de munca? Multumesc anticipat.
Intr-adevar, sintagma "raport de serviciu" este folosita pentru functionarii publici, iar sintagma "raport de munca" pentru persoanele incadrate cu contract individual de munca.

Ceea ce particuleaza in mod fundamental si incontestabil raporturile de serviciu ale functionarilor publici, fata de raporturile de munca ale salariatilor rezida in faptul ca functionarii publici sunt purtatori ai puterii publice pe care o exercita in limitele functiei lor.

"Raportul de serviciu al funcţionarului public rezultă din actul administrativ de numire în funcţie.
Funcţionarul public este purtător al funcţiei publice, pe care o exercită în limitele funcţiei sale; este un agent al puterii publice; este o instituţie a dreptului public; este ţinut de normele special cuprinse în Constituţie, în Legea 188/1999 republicată, în alte reglementări de drept administrativ şi doar în completare normele de drept al muncii, numai în măsura în care nu
contravin legislaţiei specifice funcţiei publice."
(Analele Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, Seria Ştiinţe Juridice, nr. 1/2011)
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dar este corect sa se spuna ca raportul de serviciu este diferit de raportul de munca? Raportul de serviciu nu este si el, in esenta, un raport de munca? Doar ca unul mai special...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medicii-functionari publici? Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. Stie cineva ce se mai intampla cu intentia de a se asimila medicii functionarilor publici? Mi s-a parut o chestie de bun-simt, dar utopica, din ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de indemnizatia de conducere a persoanei pe care o inlocuiesc, ea fiind in cm? moniklauleanu moniklauleanu Situatie in sistemul bugetar: Sunt personal contractual in sistemul bugetar, pozitie de executie. Seful departamentului economic este in concediu medical, de ... (vezi toată discuția)
Raporturi de munca DANNYDANIYEL DANNYDANIYEL Codul Muncii la art. 1 alin 2 prevede următoarele: [i]„Prezentul cod se aplica şi [b]raporturilor de munca[/b] reglementate prin legi speciale, numai ... (vezi toată discuția)