avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salar compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salar compensatoriu

buna ziua,
problema mea este urmatoarea: a fost restrictionat postl pe care lucram, am terminat perioada de preaviz de 20 zile/4 ore,am plecat deja de 45 zile de la firma respectiva si nici in momentul de fata nu mi-a fost solutionata cererea salarului compensatoriu care am inteles ca trebuie sa il acorde firma.in aceasta situatie sunem 10 persoane. am intrbat la fosta firma si ni s-a spus ca nu s-a discutat problema si nici nu e timp acum de asa ceva.prostii de fapt,caci nu vor sa ne dea banii. noi voiam acum sa facem o plangere la ITM si apoi sa ii dam in judecata in cazul in care nu se solutioneaza. cum ar trebui formulata plangerea pentru ITM.voiam o varianta mai oficiala. multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:24, 20 Ianuarie 2009
In sesizarea catre ITM mentionati faptul ca ati solicitat fostului angajator acordarea salariului compensator potrivit art.78 alin.1din CCMN si acesta refuza sa-l plateasca. Depuneti la sesizare si o copie de pe cererea adresata fostului angajtor, in acest sens.
Buna ziua,

Intrebarea mea este: sunt eu obligat ca angajat sa ii reamintesc angajatorului ca are de achitat plati compensatorii? Este necesara cererea de solicitare a platilor compensatorii pentru ca ITM sau instantele de judecata sa solutioneze acest aspect?
Multumesc
Personal consider ca nu este necesar ca salariatul sa solicite in scris salariile compensatorii care sunt convenite prin CCM, chiar si prin CCMUN. In articolul respectiv nu se face referire ca acest salariu compensatoriu s-ar acorda la cerere.
Ultima modificare: Duminică, 18 Ianuarie 2009
adelaida_07, utilizator
v_florina a scris:

Buna ziua,

Intrebarea mea este: sunt eu obligat ca angajat sa ii reamintesc angajatorului ca are de achitat plati compensatorii? Este necesara cererea de solicitare a platilor compensatorii pentru ca ITM sau instantele de judecata sa solutioneze acest aspect?
Multumesc


Este necesara aceasta solicitare din partea salariatului. Intrucat, in practica, asa se procedeaza.
Eu sustin in continuare ca salariile compensatorii sunt drepturi castigate de salariati si nu se acorda la cerere cat timp legea sau CCM nu prevede acest lucru. Faptul ca angajatorii nu acorda salariile decat persoanelor care il solicita nu inseama ca lipsa cererii duce la pierderea dreptului sau la neacordarea lui.
Vorbim aici de prevederi dintr-un contract ( colectiv) de munca care trebuie respectat de angajator.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie! daca firma are ... adax adax Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie! Daca firma are implemetat un sistem in care salariatii introduc online zilele pentru care solicita CO, mai ... (vezi toată discuția)
Neplata 1 salariu compensatoriu miki980 miki980 Buna ziua, am fost trimisa in somaj in februarie ac si nici pana astazi nu am primit acel salariu compensatoriu prevazut in contractul colectiv de munca. Ce ... (vezi toată discuția)
Dispozitie verbala ? sau decizie scrisa ? oanaportar oanaportar Va rog sa ma ajutati sa rezolv o dilema: - ce putere are o dispozitie verbala fata de o decizie scrisa ? - daca directorul institutiei da o dispozitie ... (vezi toată discuția)