APET_R a scris:
"Cei implicati constient in actul de justitie cunoastem efectele.
Asa ca, dragii mei colegi experti tehnici judiciari, daca iubiti ori ati iubit ceea ce faceti ori daca vreti sa aratati ca nu mai permiteti terfelirea profesiei de expert tehnic judiciar, intorceti-va la NORMALITATE.
Domnule Popa fara a face un bilant, dar 300 expertize : 15 ani = 20 expertize/an:12 luni= 1,6666 expertiza pe luna= FERICIRE
Sa nu mi-o luati in nume de rau, dar credeti-ma, imaginea mea este reala, cred ca am o vechime considerabila.
Cu multa stima si deosebit respect, toate cele bune."
Nu vreau sa port o polemica cu dvs.Trebuie totusi sa fac niste precizari:
-Nu vreau sa conving pe nimeni sa renunte la activitatea de expertiza judiciara, chiar daca sistemul are multe deficiente (daca considerati util pentru dvs. puteti citi discutia deschisa de mine pe aceasta sectiune, referitoare la Procedura de efectuare expertize tehnice judiicare
www.avocatnet.ro/content/for... ).
-Chiar am desfasurat cu pasiune activitatea de expertiza tehnica judiciara, intr-o specializare - protectia muncii in care eram doar 8 specialisti judiciari (niciun expert tehnic judiciar), dintre care eu eram cel mai tanar, la data solicitarii radierii (puteti verifica lista pe site-ul MJ, unde in prezent au ramas si mai putini, iar altii noi nu au aparut).
-La data solicitarii radierii eram nominalizat pentru efectuare expertize tehnice judiciare in 72 de dosare aflate pe rol la parchete, judecatorii si tribunale din toata tara. In majoritatea dosarelor erau mai multi reclamanti (minim 3 - maxim 31 in cazul dosarelor vizand conditii de munca). Clauza din OG nr.2/ 2000, conform careia faceai expertize doar in judetul de domiciliu siin alte judete doar daca doreai, a fost considerata gresita in 2008, ca urmare au aparut nominalizari pentru efectuare expertize tehnice de la instante si parchete din toata tara.
-Solicitarea radierii a intervenit dupa 4-5 adrese de atentionare a factorilor de decizie trimise de mine (birou local expertize, birou central expertize, presedinti de tribunale - audienta). primirea unei amenzi judiciare a fost elementul care a umplut paharul si m-a hotarat sa solicit radierea.
-La expertizele penale, unde era vorba de accidente de munca (de regula expertiza se dispunea la 2-3 ani de la producerea evenimentului), derularea activitatii putea dura si 2-3 luni pentru un dosar, pana se adunau datele necesare. De cele multe ori se recurgea la experiment judiciar. Era nevoie de 2-3 intalniri cu partile implicate in dosar.Un astfel de dosar putea contine 100-150 de pag. raportul plus 300-400 pag. anexe (documente colectate de la partile in proces).
-Intr-un dosar de solicitare grupa de munca,de cele mai multe ori cu zeci de reclamanti, care isi cereau drepturi incepand cu anul 1969 si pana in 2001, buchisirea documentelor (carti de munca, decizii, buletine de analiza, acte de control, etc, intocmite la nivelul angajtorilor) aflate la dispozitie pentru verificare, putea dura zile in sir pentru fiecare individ in parte. Un astfel de dosar de experiza putea contine 150-200 pag. raportul, plus 50-100 pag. de tabele cu date rezultate din documentele studiate, pentru fiecare reclamant in parte, plus 200-300 pag. de anexe(documentegasite la angajatori)
-Domeniul dvs. de activitate va poate face sa credeti ca o expertiza tehnica se intocmeste doar in 5-10 zile. In domeniul dvs. de activitate sunt cateva zeci (poate chiar sute) de experti/ specialisti tehnici judiciari, aflati pe lista MJ.
-Calculul simplu facut de dvs. din care a rezultat Fericire, este nu doar sumar, ci si facut in lipsa unor elemente corecte pe care sa le aveti la dispozitie.
-Pana in anul 2008, expertizele vizand conditiile de lucru erau foarte rare, 1-2 pe an. Cele vizand accidente de munca, maxim 2-3 pe an. In momentul cresterii economice, din 2007 s-au inmultit brusc expertizele vizand accidentele de munca.
Va doresc cat mai multi ani in continuare, pentru a efectua expertize tehnice judiciare.