avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... ameda judiciara neintocmire expertiza
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

ameda judiciara neintocmire expertiza

Buna ziua ,
Am marea rugaminte de a a ma ajuta in urmatoarea problema: am fost numita pentru efectuarea unei expertize contabile intr-un dosar privind drepturi salariale. Nu am fost instiintata in nici un fel despre numirea mea ca expert in acest dosar iar instanta m-a amendat pentru neintocmirea si nedepunerea raportului de expertiza Am depus o cerere pt anularea amenzii, dar aceasta a fost respinsa . Ma puteti ajuta cu un sfat cu privire la ce as mai putea face ca aceasta amenda sa fie anulata ? Iar sa ma lupt cu sistemul, apeland tot la sistem, e deja un efort prea mare pentru o amenda atat de mica ( 250 ron) si se pare ca traim inca intr-o tara in care prezumtia de vinovatie se aplica pt cei cinstiti :(
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 08:41, 8 Septembrie 2012
APET_R a scris:

Cererea se depune la registratura, se inregistreaza, ajunge la dosar , instanta ia act de depunerea ei si procedeaza in consecinta.
In final va comunica daca cererea a fost intemeiata si va dispune anularea amenzii.
CE ATATA SINDICAT?
Succes stimata colega.

Stimate coleg, daca nu ati fost "taxat" in felul mentionat de colega noastra, ma bucur pentru dvs.
Daca ati reusit sa va aparati drepturile, doar scriind note inregistrate catre instante, va felicit.
In experienta mea de 15 ani de specialist tehnic judiciar am fost desemnat de catre instante in cca. 300 de dosare, de multe ori cu zeci de reclamanti, dosare aflate pe rol la parchete, tribunale si judecatorii din aproape toata tara.
Ceea ce i-am sugerat colegei noastre sa faca, este urmarea experientei mele, in lupta cu sistemul.
Corect, frumos, practic, etc. este sa procedam asa cum mentionati dvs.
Din pacate practica ne omoara.
Domnul gigipopa a scris :
"Trebuie sa mai precizez, ca in urma cu 10 luni am fost radiat, la cerere, de pe lista specialistilor tehnici judiciari, deoarece nu am fost dispus sa mai platesc amenzi judiciare in conditiile in care nu aveam timpul necesar sa depun la termen toate expertizele, in dosarele in care eram nominalizat, in toata tara.
La termenele de judecata aveam grija sa anunt de fiecare data, motivat, instanta, de ce nu pot sa depun expertiza tehnica dispusa."

Stimati colegi : ma adresez acum colegilor experti tehnici judiciari care au iubit si au muncit pentru aceasta profesie, celor care doresc sa arate in acelasi timp ca aceasta profesie nu poate fi terfelita si calcata in picioare! Nu celor care au dat birt cu fugitii din tagma expertilor tehnici judiciari.
De ce sa le dam satisfactie juratilor, cand ei chiar asta urmaresc, mentinerea ori obtinerea unei mase de experti tehnici judiciari care sa nu incomodeze. Sa nu uitam ca in februarie 2011 s-au gasit peste 500 de specialisti , care sa promoveze in randul expertilor judiciari doar printr-un simplu interviu.
Cei implicati constient in actul de justitie cunoastem efectele.
Asa ca, dragii mei colegi experti tehnici judiciari, daca iubiti ori ati iubit ceea ce faceti ori daca vreti sa aratati ca nu mai permiteti terfelirea profesiei de expert tehnic judiciar, intorceti-va la NORMALITATE.
Domnule Popa fara a face un bilant, dar 300 expertize : 15 ani = 20 expertize/an:12 luni= 1,6666 expertiza pe luna= FERICIRE
Sa nu mi-o luati in nume de rau, dar credeti-ma, imaginea mea este reala, cred ca am o vechime considerabila.
Cu multa stima si deosebit respect, toate cele bune.
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2012
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
APET_R a scris:

"Cei implicati constient in actul de justitie cunoastem efectele.
Asa ca, dragii mei colegi experti tehnici judiciari, daca iubiti ori ati iubit ceea ce faceti ori daca vreti sa aratati ca nu mai permiteti terfelirea profesiei de expert tehnic judiciar, intorceti-va la NORMALITATE.
Domnule Popa fara a face un bilant, dar 300 expertize : 15 ani = 20 expertize/an:12 luni= 1,6666 expertiza pe luna= FERICIRE
Sa nu mi-o luati in nume de rau, dar credeti-ma, imaginea mea este reala, cred ca am o vechime considerabila.
Cu multa stima si deosebit respect, toate cele bune."

Nu vreau sa port o polemica cu dvs.Trebuie totusi sa fac niste precizari:
-Nu vreau sa conving pe nimeni sa renunte la activitatea de expertiza judiciara, chiar daca sistemul are multe deficiente (daca considerati util pentru dvs. puteti citi discutia deschisa de mine pe aceasta sectiune, referitoare la Procedura de efectuare expertize tehnice judiicare www.avocatnet.ro/content/for... ).
-Chiar am desfasurat cu pasiune activitatea de expertiza tehnica judiciara, intr-o specializare - protectia muncii in care eram doar 8 specialisti judiciari (niciun expert tehnic judiciar), dintre care eu eram cel mai tanar, la data solicitarii radierii (puteti verifica lista pe site-ul MJ, unde in prezent au ramas si mai putini, iar altii noi nu au aparut).
-La data solicitarii radierii eram nominalizat pentru efectuare expertize tehnice judiciare in 72 de dosare aflate pe rol la parchete, judecatorii si tribunale din toata tara. In majoritatea dosarelor erau mai multi reclamanti (minim 3 - maxim 31 in cazul dosarelor vizand conditii de munca). Clauza din OG nr.2/ 2000, conform careia faceai expertize doar in judetul de domiciliu siin alte judete doar daca doreai, a fost considerata gresita in 2008, ca urmare au aparut nominalizari pentru efectuare expertize tehnice de la instante si parchete din toata tara.
-Solicitarea radierii a intervenit dupa 4-5 adrese de atentionare a factorilor de decizie trimise de mine (birou local expertize, birou central expertize, presedinti de tribunale - audienta). primirea unei amenzi judiciare a fost elementul care a umplut paharul si m-a hotarat sa solicit radierea.
-La expertizele penale, unde era vorba de accidente de munca (de regula expertiza se dispunea la 2-3 ani de la producerea evenimentului), derularea activitatii putea dura si 2-3 luni pentru un dosar, pana se adunau datele necesare. De cele multe ori se recurgea la experiment judiciar. Era nevoie de 2-3 intalniri cu partile implicate in dosar.Un astfel de dosar putea contine 100-150 de pag. raportul plus 300-400 pag. anexe (documente colectate de la partile in proces).
-Intr-un dosar de solicitare grupa de munca,de cele mai multe ori cu zeci de reclamanti, care isi cereau drepturi incepand cu anul 1969 si pana in 2001, buchisirea documentelor (carti de munca, decizii, buletine de analiza, acte de control, etc, intocmite la nivelul angajtorilor) aflate la dispozitie pentru verificare, putea dura zile in sir pentru fiecare individ in parte. Un astfel de dosar de experiza putea contine 150-200 pag. raportul, plus 50-100 pag. de tabele cu date rezultate din documentele studiate, pentru fiecare reclamant in parte, plus 200-300 pag. de anexe(documentegasite la angajatori)
-Domeniul dvs. de activitate va poate face sa credeti ca o expertiza tehnica se intocmeste doar in 5-10 zile. In domeniul dvs. de activitate sunt cateva zeci (poate chiar sute) de experti/ specialisti tehnici judiciari, aflati pe lista MJ.
-Calculul simplu facut de dvs. din care a rezultat Fericire, este nu doar sumar, ci si facut in lipsa unor elemente corecte pe care sa le aveti la dispozitie.
-Pana in anul 2008, expertizele vizand conditiile de lucru erau foarte rare, 1-2 pe an. Cele vizand accidente de munca, maxim 2-3 pe an. In momentul cresterii economice, din 2007 s-au inmultit brusc expertizele vizand accidentele de munca.
Va doresc cat mai multi ani in continuare, pentru a efectua expertize tehnice judiciare.


In contextul actual nu ma mira faptul ca stimata noastra colega a fost amendata pentru ca nu a depus la termen raportul de expertiza. Sunt expert tehnic de 40 (patruzeci) de ani si am constatat o accentuare continua a lipsei de consideratie a judecatorilor fata de experti. Declaratiile partilor si ale martorilor au o putere mai mare in deciziile judecatorilor decat concluziile unui raport de expertiza. Acum cativa ani, participand la o sedinta convocata de presedintele Tribunalului un coleg expert mi-a aratat o scrisoare primita de la instanta care l-a numit expert intr-un dosar. In acea adresa se aducea la cunostinta colegului ca a fost inlocuit cu un alt expert intrucat a decedat. Aceasta "informatie" a fost furnizata de una dintre parti, iar judecatorul nu a verificat la biroul local de expertiza aceasta informatie, luand-o dret reala.
Sunt foarte multe aspecte incorecte (ca sa nu spun ilegale) privind relatia judecator-expert. Nu se doreste sa se rezolve aceste probleme. Noul Cod de procedura civila nu aduce nimic nou pentru imbunatatirea relatiilor dintre judecatori si experti.
Revenind la problema colegei noastre, parerea mea este bine ca dansa sa solicite audienta la vicepresedintele Tribunalului (dupa stiinta mea vicepresedintele Tribunalului se ocupa de biroul de expertiza) si sa-si expuna problema in sensul ca nu putea sa efectueze expertiza atata timp cat nu a fost instiintata de numire, in dosarul cauzei neexistand nicio adresa in acest sens. Raspunsul va fi, probabil, ca judecatorul estesuveran in respectivul dosar si ca nu poate interveni. Parerea mea ca sesizarea Biroului central pentru expertize din cadrul Ministerului Justitiei nu va avea niciun efect. Cred ca este mai bine ca dansa sa faca o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii. CSM-ul nu poate interveni in solutionarea cererii Dvs. de anulare a amenzii, dar poate trimite la respectiva instanta un inspector care sa constate neregulile existente in dosarele inspectate.
cioan a scris:
dar poate trimite la respectiva instanta un inspector care sa constate neregulile existente in dosarele inspectate.


OARE? PENTRU UN "INFRACTOR" -EXPERT SA TRIMITA INSPECTOR.... AS VREA S-O VAD SI PE ACEASTA ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz expertiza contabila judiciara expertcontabilvlad expertcontabilvlad Buna seara. va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti, cine stie, daca pot refuza o expertiza contabila judiciara, pe motiv ca eu sunt foarte implicat in ... (vezi toată discuția)
Amenzi judiciare crimit crimit Este normal sa fii amendat de trei ori consecutiv, la maximum al cuantumului amnezii, (5000 lei), pentru nedepunerea la timp a unei expertize contabile? ... (vezi toată discuția)
Contestare amenda judiciara mfe126love mfe126love Buna Ziua Va rog sa ma ajutati si pe mine sa imi spuneti in baza carei lege pot deschide un dosar de contestarea unei ameni judiciare primita pentru ca am ... (vezi toată discuția)