avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata retroactiva a indemnizatiei de crestere a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata retroactiva a indemnizatiei de crestere a copilului

Pe 15 mai 2008 am nascut o fetita. Am fost in concediu de crestere a copilului pana pe 17 august 2008, ulterior incepand demersurile necesare obtinerii indemnizatiei de crestere a copilului. Reprezentantul HR al firmei la care lucrez mi-a cerut de la fostul loc de munca (mentionez ca cele 12 luni anterioare nasterii sunt impartite in 5 luni la o alta firma si 7 la firma actuala) o adeverinta de vechime, pentru a-mi completa cererile de indemnizatie, dar mi le-a completat doar cu datele de la firma unde lucrez, pe motiv ca adeverinta respectiva era "scrisa si la calculator si cu pixul" (resp. trebuia sa semneze omul din taste...). Astfel am pierdut mai bine de o luna cautand managerul de la firma la care lucrasem inainte.. intr-un final reusesc sa obtin de la acesta autograful necesar... si pregatita sa depun actele, constat ca domnul de la HR imi daduse decizia de suspendare a activitatii cu data de 17 septembrie... cu toate ca eu am fost in concediu pana in august, asa ca ma duc din nou la firma, domnul de la HR este surprins de dorinta mea de a lua banii ce mi se cuvin la luna respectiva.. mi se modifica cererile, in cateva zile... Ma duc sa depun actele, in provincie, unde am domiciliul(lucrez in Bucuresti), si.. surpriza! cererile completate de domnul de la HR erau gresite!! a da. si.. uitase sa imi dea copia dupa cererea de suspendare a activitatii.. dc eu in prostia mea nu am stiut sa o cer... Vin iar in Bucuresti, unde domnul de la HR se ratoieste la mine si ma paseaza unei colege, ca de .. e vina mea ca a gresit el actele, mai dureaza cateva zile.. dar nu mai apuc sa depun actele pana in 10 noiembrie, asa ca acestea raman la primarie pana pe 10 decembrie, cand se depune dosarul, data care depaseste termenul de 60 de zile ..
In ianuarie 2009 am primit pe card suma de 940 RON. Ce inteleg eu din asta.. am primit indemnizatia pe o luna si jumatate.
Intrebarile mele: Cum pot sa imi recuperez banii pe lunile din urma? Se plateste indemnizatia retroactiv? Am primit doar atat pentru ca s-a depasit termenul de 60 de zile lucratoare, caz in care primesc indemnizatie din luna in care s-au depus actele? Pot da in judecata firma pentru ca din comoditatea "domnului de la HR", pierd un drept care mi se cuvine?
Daca ma puteti ajuta va multumesc de pe-acum, oricum sper ca povestea mea sa traga un semnal de alarma viitoarelor mamici, sa se documenteze f bine, sa stie exact ce, si cum trebuie scris pe fiecare cerere, formular, etc
Cel mai recent răspuns: roxye , utilizator 18:00, 19 Ianuarie 2009
Drepturile prevazute de ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie si stimulent, se cuvin si se platesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) incepand cu data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b) si c).

Puteti da in judecata firma, insa trebuie sa fiti sigura ca din cauza acesteia nu ati putut depune dosarul in termenul de 60 de zile. In instanta, potrivit art. 1169 C. Civ., cel ce face primul o propunere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca – actori incumbit probatio.
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie 2 ani rrumenyg rrumenyg buna ziua!eu indeplinesc toate conditiile pentru indemnizatie numai ca mi sa intamplat sa nasc in vacanta la sotul meu in spania!trebuie sa i fac copilului ... (vezi toată discuția)
Gravida in 7 luni pot fi trimisa in somaj lisa-monica lisa-monica Buna seara. Sunt insarcinata in 7 luni. Lucrez part-time la o firma. Pot intra in somaj si sa beneficiez de CCC ? Daca am lucrat part-time, cum se calculează ... (vezi toată discuția)
Alocatie si indemnizatie Veva Veva Care este termenul de depunere al actelor pentru alocație, respectiv indemnizatie? Pentru indemnizatie, inafara de adeverinta de la Casa de Pensii, mai este ... (vezi toată discuția)