avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna ziua,am o intrebare,de o saptamana a murit tatal meu,in cat timp se poate face desbaterea mosteniri noi suntem 2 frati si mai e mama,iar fratele meu a re un contract de comodant facut in ianuarie 2012 fara sa fiu eu instiintata ,se poate anula,ami pot dobandi partea ce sanse sunt. mar interesa daca e un termen si actele necesare, sau cine trebuie sa ceara succesiunea. va multumesc





Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 07:42, 31 August 2012
1) Dezbaterea mostenirii se poate face pe cale amiabila in fata Notarului Public sau, in caz de neintelegere intre mostenitori, pe cale judecatoreasca.

Potrivit art. 1.103 din Codul Civil, mostenitorii defunctului au la dispozitie un termen de 1 an (calculat de la data decesului) pentru a opta intre acceptarea sau renuntarea la succesiune.
Chiar daca nu doriti sa dezbateti succesiunea in termenul de 1 an, este indicat sa faceti totusi optiunea succesorala (printr-o declaratie autentica de acceptare sau de renuntare la mostenire). Altfel, dupa trecerea termenului de 1 an, fie este posibil sa fiti decazuti din dreptul de a mosteni, fie este mult mai dificil sa dovediti ca ati acceptat totusi mostenirea, in mod tacit.
Declaratia de optiune succesorala va fi comunicata de Notarul Public la Registrul National de Evidenta a Optiunilor Succesorale (o baza de date existenta la nivel national). In acest fel, este facut public faptul ca ati acceptat sau ati renuntat la mostenire, astfel incat, la dezbaterea mostenirii, orice notar va sti de existenta acestor optiuni succesorale.

2) Codul civil
Despre obligatiile comodantului
Art. 1572
Comodantul nu poate sa ia indarat lucrul imprumutat, inainte de trecerea termenului convenit sau, in lipsa de conventie, inainte de a fi servit la trebuinta, pentru care s-a dat cu imprumut. (C. civ. 1022 si urm., 1573, 1581).
Art. 1573
Daca insa in curgerea termenului sau mai inainte de a se fi indestulat trebuinta comodatarului, comodantul insusi ar cadea in o trebuinta mare si neprevazuta de acel lucru, judecatorul poate, dupa imprejurari, sa oblige pe comodatar la restitutiune. (C. civ. 1023).
Art. 1574
Daca in curgerea termenului, imprumutatul a fost silit, pentru pastrarea lucrului, sa faca oarecare speze extraordinare, necesare si asa de urgente incit sa nu fi putut preveni pe comodant, acesta va fi dator a i le inapoia. (C. civ. 991, 997, 1569, 1618, 1737).
Art. 1575
Daca lucrul imprumutat are asa defect incit sa poata dauna pe acel ce se serveste de dinsul, comodantul ramine raspunzator de daune, daca cunoscind acele defecte nu a prevestit pe comodatar. (C. civ. 998, 1352, 1422, 1580).
În mod sigur puteți să vă dobândiți partea. Un contract de comodat presupune doar folosința bunului și în nici un caz schimbarea proprietarului. Chiar un eventual contract de vânzare-cumpărare având-ul pe fratele D-voastră ca și cumpărător ar fi putut să fie atacat în anumite condiții.

De regulă obligațiile asumate prin acte încheiate între vii se transmit și succesorilor universali. Deci obligațiile asumate de tatăl D-voastră prin acel contract de comodat se transmit și succesorilor universali, deci contractul în principiu rămâne valabil.

Doar că un contract de comodat poate să înceteze din diferite motive și în diferite situații. Deci este foarte posibil să cereți încetarea contractului de comodat (dacă asta doriți) în condițiile în care și tatăl D-voastră ar fi putut să ceară aceasta, deoarece D-voastră ați luat locul tatălui în limita cotei de moștenire ce vă revine.

Ar trebui să vorbiți cu un avocat care să vadă contractul și în funcție de prevederile acestuia să vă indice condițiile în care puteți cere încetarea comodatului..
Ultima modificare: Vineri, 31 August 2012
Patrick_, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. as avea o nelămurire în legătură cu moștenirea. ... Adriana_88 Adriana_88 Buna seara. As avea o nelămurire în legătură cu moștenirea. În urma cu 3 luni, tatăl meu a decedat, acesta deținea împreună cu mama mea un ... (vezi toată discuția)
Succesiune galileo43 galileo43 Parintii mei erau proprietarii unui apartament,in acte era trecut tatal meu ca proprietar.Primul a decedat tatal meu,mentionez ca mai am un frate. Eu sant de ... (vezi toată discuția)
Succesiune irinafil irinafil Succesiunea se accepta la data la care a decedat persoana sau la data depunerii cererii de succesiune la notar. (vezi toată discuția)