avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... cum declara arendatorul venitul in sistem real?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

cum declara arendatorul venitul in sistem real?

Am si eu niste nelamuriri (poate nu am citit cu atentie):
1.arendasul retine impozit scazand din brut cheltuielile forfetare de 25% apoi aplica 16%. Arendatorului ce-i va da, ce ramane scazand cheluiala si impozitul sau doar impozitul?
2.pe tatal meu cand s-a dus sa ia graul, arendasul l-a pus sa semneze o hartie. La aproape 80 de ani cati are, bineinteles ca nu a vazut sa citeasca si nici nu i s-a spus ce semneaza, asa ca a venit cu un act aditional la contract cum ca se obliga sa duca actul aditional la consiliul local si sa declare venitul in sistem real, declaratia 200 pana la 25 mai. De primit a primit aceeasi cantitate ca in fiecare an, adica atat cat scrie in contract. Trecand de "bucuria" drumurilor ce trebuie facute, ma intreb daca pe declaratie poate sa scada la cheltuieli cei 25% si apoi sa i se aplice impozitul. Ce altceva mai trebuie sa faca?
Fiecare are cate o nelamurire, sper ca pana la anul sa clarificam toate aceste aspecte si nu sa ne bage 'legiuitorul' si mai mult in "ceata".
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 11:11, 31 August 2012
Daca proprietarul opteaza ca arendasul sa-i retina si sa-i plateasca la stat impozitul pe venitul din arenda, el va primi suma de bani (sau cantitatea de produse) convenita prin contractul de arenda, fara acel impozit.
Cum se calculeaza impozitul: din total suma care constituie arenda se scade 25% si doar la ce ramane se aplica impozitul de 16%. Dar acea suma de 25% i se da tot proprietarului de teren, nu ramane la arendas.
Puteti lua acum legatura cu arendasul si sa faceti un nou act aditional prin care sa optati ca arendasul sa retina si sa va plateasca impozitul. Tot el va duce pe la primaria din raza careia este situat terenul arendat si la finante. Dumneavoastra ca proprietar nu va mai trebui sa depuneti nici o declaratie la finante.
Ultima modificare: Vineri, 31 August 2012
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Model act aditional contract arenda ContSters86219 ContSters86219 buna ziua, are cineva un model de act aditional la ct. arenda teren agricol referitor la modul de plata a venitului din arenda, conf. art 94 alin 14 din CF? (vezi toată discuția)
Impozitarea veniturilor din arenda codrina.ama codrina.ama Va rog sa-mi spuneti daca prevederile art. 83 si 62 din Codul fiscal, cu privire la impozitarea veniturilor obtinute din arendarea terenurilor agricole se ... (vezi toată discuția)
Plata impozit arenda amphora amphora Buna ziua, Am un contract de arendare in derulare si am primit un act aditional prin care trebuie sa aleg modul de impozitare (la sursa sau determinare venit ... (vezi toată discuția)