avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme antecontract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme antecontract de vanzare-cumparare

Buna ziua,am contractat anul trecut o garsoniera (in stadiu de proiect) cu o suprafata de 42.35 mp construiti si mai nou am vazut o noua schita in care erau doar 29.25mp construiti din cei 42.35mp. Ca sa nu mai spun ca proiectul este deja in mare intarziere. As vrea sa stiu ce se poate face ca sa-mi recapata macar avansul dat inapoi. Se poate face ceva?

Multumesc,
Simlariss
Cel mai recent răspuns: ANA MARIA BUCUR , Avocat 17:06, 2 Septembrie 2009
Buna ziua

Nu stiu daca postez bine , daca nu imi cer mii de scuze
Am nevoie de un sfat si cred ca aici il pot gasi. In luna ianuarie am facut un antecontract de vanzare cumparare a casei mele. Casa fiind veche nu am avut cadastrul si intabularea facute ,domnul cunoscand cu mult inainte suprafata estimata de mine de 250 mp . Mi-a fost recomandat de dansul cineva care le face intr-un timp scurt zis si facut am facut primul antecontract in care am mentionat suprafata din actele vechi ale terenului de 300 mp si am stabilit un acont de 5000 Euro din 200.000 de mii . Dupa terminarea cadastrului au reiesit din masuratori doar 247 mp care s-au trecut in urmatorul antecontract unde mi s-au mai dat inca 5000 de euro stabilind ca restul de sumei sa fie dat la incheierea actului de vanzare cumparare la sfarsitul lunii februarie.
Problema mea e urmatoare : cand termenul de vanzare sa apropiat domnul nu a mai vrut sa cumpere motivand faptul ca am mintit in legatura cu cei 300 mp cand de fapt sunt doar 247 mp . Am primit de la avocatul dansului o comunicare cum ca singurele variante pe care dansii le accepta sunt renegocierea pretului imobilului sau inapoierea avansului de 10.000 mii euro plus daune- interese in cuantum de inca 10.000 mii euro. Am decis sa accept renegocierea sumei cu toate ca dansul stia de la al doilea antecontract de noua suprafata si a fost de acord cu ea ,am renegociat la suma de 150.000 mii euro . Dansul nu a fost de acord cu renegocierea propusa de mine dorind ca sa cumpere cu 100.000 de mii euro.
Domnul nefiind dispus sa accepte noua oferta mi-a spus ca ma da in judecata . Nu sa intamplat nimic pana acum 4 zile cand am primit o citatie in instanta in care mi se cere sa platesc avansul de 10.000 mii euro plus inca 20.000 mii euro suma actualizata cu rata inflatiei la data plati efective si obligarea la plata cheltuielilor de judecata . In acest timp am facut rost de majoritatea anunturilor pe care le-am dat in ziar datand de anul trecut in care suprafata de 250 mp era specificata. De altfel agentii care s-au ocupat de vanzarea locului au fost de acord sa imi dea in scris ca in baza de date a agentiei se gasesc scrisi tot 250 mp . Exista vreo sansa sa pot castiga acest proces ?
Acum depinde de ce intelegeti dvs. prin a castiga acest proces.
Daca prin asta intelegeti ca nu ar trebui sa restituiti avansul ... putine sperante daca in cuprinsul antecontractului nu aveti clauza care sa va permita pastrarea avansului.
Sigur .. am f. multe rezerve dat fiind ca nu cunoastem termenii anteccontractului incheiat de dvs.
Ar trebui ca cineva sa va vada antecontractul de vanzare cumparare incheiat... ar trebui sa vedem daca avem clauze de termen, conditii, culpa, samd ...
La fel de complicat este sa raspundem ... si intrebarilor referitoare la plata celor 20.000 euro -actualizarea sumei.
Sigur ... la prima vedere ... actualizarea sumei de 10.000 euro nu poate face 20.000 de euro.
Insa ... asta reprezinta suma de 20.000 de euro- actualizare ? Nu cumva reprezinta o dauna pentru nerespectarea contractului ?
Sunt prea multe intrebari si prea putine certitudini.

ati spus ca dupa terminarea cadastrului noua suprafata rezultata a fost trecuta in "noul antecontract". Sa inteleg ca ati mai incheiat un alt antecontract, diferit de primul in care s-a identificat bunul cer urmeaza a fivandut si s-a stabilit pretul vanzarii?
Separat de acest aspect conteaza daca in antecontract s-a prevazut pastrarea avansului in cazul in care promitentul cumparator refuza incheierea contractului de vanzare cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolutiune antecontract de vanzare-cumparare mara78 mara78 Am un antecontract de vanzare-cumparare incheiat in 2006. Eu sunt promitentul cumparator. Promitentul vanzator s-a obligat ca in termen de sase luni de la ... (vezi toată discuția)
Restituire avans antecontract anelia88 anelia88 Buna seara! Am platit un avans pentru un apartament . Cand a venit evaluatorul s-a constatat ca nu corespunde releveul cu situatia din teren. Am contactat un ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)