avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cand se poate intra in concediu de maternitate?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cand se poate intra in concediu de maternitate?

Cand se poate intra in concediu de maternitate, ce stagiu de cotizare trebuie efectuat si daca se considera o luna stagiu de cotizare care nu se afla in cele 6 luni anterioare cererii de concediu?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 19:15, 1 Septembrie 2012
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...
Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (1), dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de cãtre angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.


2. Asadar pentru concediul de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal) trebuie sa aveti stagiu de cotizare 1 luna in ultimele 12 luni.

1.In cf. cu prevederea art12 din Normw60/32/2006:
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. În înţelesul prezentelor norme, se consideră o lună de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare

Pentru a se beneficia de cm e necesar sa aveti 22de zile lucrate(cotizate)in ultimile 12 luni.


2.Uzual,se intra in concediul de maternitate prenatal incepand cu luna a 7a de sarcina.(63 de zile inainte de nastere)
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Septembrie 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de maternitate dascaluf dascaluf Buna ziua, imi poate explica cineva va rog daca eu lucrez de exemplu doar in luna a 7-a anterioara nasterii copilului, beneficiez de concediu de maternitate si ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza si cum pot beneficia de prenatal? rox_ann07 rox_ann07 cum e cu prenatalul? cum se calculeaza si cate luni trebuie sa ai lucrate cu carte de munca sa poti beneficia de el? (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate yildiz yildiz sunt insarcinata in 16 sapt educatoare, vechime 9 ani, grad did 2 si as dori sa stiu cand pot sa imi iau concediu prenatal, care sunt formalitatile, si care ... (vezi toată discuția)