avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... admisibilitate plangere impotriva actelor procurorului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

admisibilitate plangere impotriva actelor procurorului

stimati profesionisti ai dr penal supun atentiei dvs urmatoarea speta :
procurorul de caz da NUP lui X iar prim procuroul infirma solutia si trimite dosarul la procurorul de caz pentru continuarea cercetarilor; X face plangere la instanta impotriva solutiei prim procurorului.este admisibila o asemenea plangere?
cu multumiri anticipate pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 21:03, 2 Septembrie 2012
Nu este admisibila.Actele si masurile primprocurorului trebuiesc atacate la procurorul ierarhic superior.
După părerea mea, problema este că rezoluția sau orodonața prin care s-a dispus NUP nu este supusă confirmării sau infirnării prim-procurorului.

Dacă totuși există un asemenea act de infirmare, este aplicabil art. 278 Cod proc. pen. la fel ca și pentru oricare acte ale procurorului:

Art. 278 Plangerea contra actelor procurorului Cod proc. pen.
(1) Plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel ori de procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(2) In cazul cand masurile si actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel sau ale procurorului sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispozitiilor date de catre acestia, plangerea se rezolva de procurorul ierarhic superior.


Interpretând strict textul de lege - art. 278 alin. 2 Cod proc. pen., împotriva ordonanței de infirmare de către prim-procuror a dispoziției procurorului de caz - care este un act al prim-procurorului - se poate formula plângere la procurorul ierarhic superior, adică la superiorul prim-procurorului.

Totuși această plângere trebuie să fie motivată și nu știu dacă sunt mari șanse de a fi admisă.
va multumesc, dar superiorul prim procurorului de pe langa parchetul judecatoriei este....prim procurorul parchetului de pe langa curtea de apel?
de pe lângă tribunal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestarea solutiei de nup data de catre procurorul de caz martalogu1971 martalogu1971 Care este procedura in cazul solutiei de NUP? Se poate face contestatie la instanta fara a trece prin etapa prim-procurorului ? (vezi toată discuția)
Contestatie rezolutii procuror alexandrescu_cristian alexandrescu_cristian Buna ziua ! In urma cu aprox. 3 ani am apelat dupa tel. mobil pe cineva pe care l-am calomniat , amenintat si i-am adresat injurii . Acesta a facut plangere la ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva rezolutiei procurorului sindicalistul sindicalistul in ianuarie 2011 am primit o rezolutie de NUP. In luna martie 2012 o persoana a intrat in posesia acestei rezolutii si a formulat plangere impotriva ... (vezi toată discuția)