avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contestarea solutiei de NUP data de catre procurorul ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Contestarea solutiei de NUP data de catre procurorul de caz

Care este procedura in cazul solutiei de NUP? Se poate face contestatie la instanta fara a trece prin etapa prim-procurorului ?
Nu se poate asa.
Mai intai ii adresati plangerea la prim-procuror.
Trebuie sa faceti plangere la Prim procuror in termen!
ART. 278
Plângerea contra actelor procurorului
(1) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
(2) În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel sau ale procurorului şef de secţie al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.
#M64
(2^1) Plângerea formulată împotriva soluţiei de respingere dispuse de procurorul ierarhic superior este inadmisibilă.
#M45
(3) În cazul rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale sau al ordonanţei ori, după caz, al rezoluţiei de clasare, de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a urmăririi penale, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanţă sau rezoluţie, persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin. 6, art. 246 alin. 1 şi art. 249 alin. 2.
(3^1) Rezoluţiile sau ordonanţele prin care se soluţionează plângerile împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor de neîncepere a urmăririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmărire penală ori de încetare a urmăririi penale, se comunică persoanei care a făcut plângerea şi celorlalte persoane interesate.
#M36
(4) Dispoziţiile art. 275 - 277 se aplică în mod corespunzător.
#M50


Plangerea adresata direct instantei de judecata impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, data de procuror, fara ca acestea sa fie atacate, in prealabil, conform art. 278 din Codul de procedura penala, la procurorul ierarhic superior, este inadmisibila.
RIL - Recurs in interesul legii, Recurs ICCJ
Decizia nr. XIII din 21 noiembrie 2005 cu privire la modul de solutionare a plangerii adresate direct instantei de judecata impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata, fara ca acestea sa fie atacate, in prealabil, conform art. 278 din Codul de procedura penala, la procurorul ierarhic superior.
Eu sunt INTIMAT , plangerea a fost depusa la Tribunal (fara a fi contestata solutia de NUP la prim-procuror), la primul termen nu am fost citat...ce se poate face in acest caz ?
Ultima modificare: Joi, 16 Ianuarie 2014
martalogu1971, utilizator
Parerea mea, nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva rezolutiei procurorului sindicalistul sindicalistul in ianuarie 2011 am primit o rezolutie de NUP. In luna martie 2012 o persoana a intrat in posesia acestei rezolutii si a formulat plangere impotriva ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva rezolutiei - petent, cale de urmat lonley-wolf lonley-wolf Am primit o rezolutie de NUP iar in comunicare mi se spune ca daca sunt nemultumit de solutie pot formula plangere impotriva acesteia conform art. 278 alin 3 ... (vezi toată discuția)
Procedura si termene contestare n.u.p. ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua! Am primit azi o rezolutie de neincepere a urmaririi penale la o plangere formulata de mine. Inteleg ca am la dispozitie 20 de zile pentru a ... (vezi toată discuția)