avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Loviri, violente, vatamare corporala/vatamare ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Loviri, violente, vatamare corporala/vatamare corporala grava

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta, sau cu un sfat privind modul in care ar trebui procedat. Un prieten de-al meu a iesit in oras, la club, si a ajuns intr-o stare avansata de ebrietate. A sicanat un grup de persoane o perioada si ajuns in stare de inconstienta (din cate stiu eu se numeste betie voluntara simpla si completa) a sarit la bataie cu 3 persoane. Nu a apucat decat sa faca gestul, nu a lovit pe nimeni, s-a trezit pe jos, apoi a fost lovit cu picioarele in cap de toti 3, in repetate randuri. A ramas fara dintii din fata, si a suferit o multime de alte traumatisme aceasta fiind insa cea mai importanta. Are 2 martori. Intrebarea mea este, neavand venituri deci nefiind asigurat trebuie sa si asigure ingrijirile medicale contra cost: poate apela la un avocat care sa fie platit in urma despagubirii de catre faptasi? Are sanse sa fie despagubit in situatia de fata?

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
eduardvalalex, utilizator
Cel mai recent răspuns: eduardvalalex , utilizator 13:48, 3 Septembrie 2012
Va fi angajata raspunderea penala sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala grava, incriminata de art. 182 din Codul penal.

Actiunea penala este pusa in miscare si din oficiu, de vreme ce lezarea va necesita un numar mai mare de 60 de zile de ingrijiri medicale , iar activitatea infractionala s-a soldat cu producerea unei slutiri , in sensul legii penale.

Impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala, dat fiind pericol social concret insemnat pe care il prezinta infractiunea.

Prin plangerea penala adresata organelor judiciare , persoana vatamata se poate constitui parte civila, precizand defalcat sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale.

Pana la stabilirea vinovatiei, insa, cheltuielile legate de spitalizare vor fi suportate de catre persoana care a suferit agresiunea , insa, ulterior, acestea vor fi redobandite de catre aceasta, reprezentand o parte din daunele materiale.

Starea de betie totala conduce la retinerea unor circumstante agravante, in sensul ca persoana care a fost lovita cu brutalitate nu avea posibilitatea de respingere a atacului , fiind in stare de inconstienta, stare cauzata de consumul etilic.

De vreme ce urmarea imediata a infractiunii va avea consecinte permanente asupra persoanei lezionate, recomandarea mea este sa transati acest diferend in fata organelor judiciare.

Poate fi initiata si o actiune in raspundere civila delictuala, vizand plata daunelor materiale si materiale, insa, pana la solutionarea procesului de natura penala , aceasta va fi suspendata.


Succes.


;)
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc pentru raspunsul prompt!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto - pieton RAInB RAInB acum circa 3 ani, mama mea a lovit cu masina la 12.5 m dupa trecerea de pietoni, o persoana de etnie rroma(in varsta de 72 ani), a mers cu ea la spital, nu am ... (vezi toată discuția)
Am fost accidentata pe trecerea de pietoni?cum trebuie sa procedez? ralucadespot ralucadespot Buna ziua!Am fost accidentata in timp ce traversam pe trecerea de pietoni cu cateva zile in urma.Am suferit o leziune la un genunchi,(lezare partiala ligament ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala din culpa bursu bursu In urma cu aproximativ o luna jumate am lovit 2 persoane pe trecerea de pietoni. Din cauza unei dubite parcate chiar inaintea trecerii, nu am vazut ... (vezi toată discuția)