Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinte pentru pensia de invaliditate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinte pentru pensia de invaliditate

Buna ziua! As dori, daca se poate sa-mi oferiti lamuriri cu privire la un aspect care ne face sa batem pasul pe loc in vederea depunerii dosarului de pensie de invaliditate. Mama mea, a lucrat la o firma, 10 ani, respectiv 07.05.1980.21.05.1990. Arhiva acestei firme, este preluata de o societate de arhivare documente, care are ca scop, prelucrarea si gestionarea documentelor. Firma unde a lucrat mama mea, nu si-a achitat datoriile fata de acestia. La randul lor, acestia nu vor sa elibereze si sa caute in arhiva, documente. Noi avem nevoie urgent de 4 adeverinte, respectiv, de vechime in munca, de spor de toxicitate, de ore de noapte si de grupa de munca.
Ce este de facut in acest sens?Cum ii putem constrange ca sa obtinem aceste adeverinte?
Cel mai recent răspuns: orhideea2 , utilizator 11:40, 6 Septembrie 2012
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Asadars, ceea ce doriti dvs tine mai intai de obligatiile angajatorului si apoi va puteti adresa ITM-ul in cazul unui refuz al acestuia de a va solutiona cererea .

Eu am trimis un plic cu confirmare de primire la adresa societatii respective, confirmarea s-a intors semnata cu data de 13 august. Astfel pe 13 septembrie, ma voi adresa si ITM, asa cum ati semnalat dvs si sper ca pe langa amenda sa pot obtine si adeverintele.
Va multumesc frumos pt promptitudine, si vroiam sa va mai intreb, in caz ca nu-mi elibereaza, ITM-ul ii amendeaza, dupa ce pasi mai trebuiesc urmasi?? In caz ca tot nu primesc aceste adeverinte?
Daca angajatorul refuza sa va elibereze acele documente, sigur i se va aplica o sanctiune contraventionala de catre ITM ... in cazul in care continua sa refuze acest lucru, atunci va puteti adresa si inmstantei de judecata ...
Art. 126 din hg 527 din 2011
(1) Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.
(2) Angajatorii sau orice alti detinatori legali de arhive sunt obligati sa elibereze aceste adeverinte, in termen de 30 de zile de la data solicitarii, fara a percepe taxe sau comisioane.
(3) Prin detinatori legali de arhiva se intelege creatorii si detinatorii de documente, in sensul art. 4 din Legea Arhivelor Nationale nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.
Buna ziua, din cele semnalate de dvs, sa inteleg faptul ca si firma care pastreaza si gestioneaza arhiva sunt obligati sa-mi elibereze acele adeverinte???

Alte discuții în legătură

Adeverinta vechime Madalina15b Madalina15b Bună ziua, firma la care am muncit a intrat în insolventa și de actele societății se ocupa o firma din Slobozia, firma insolventa fiind în Tulcea. Am ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime, ore suplimentare, grupa de munca, toxicitate, spor de noapte galaoan galaoan Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza si unde trebuie sa ma adresez pentru a obtine niste adeverinte pentru:ore suplimentare, grupa de munca, spor ... (vezi toată discuția)
Carte de munca vali rusu vali rusu Mentionez ca am lucrat peste 10 ani doar pe contracte de munca la mai multe firme . Din neglijenta am pierdut contractele de munca, iar acum la noul loc de ... (vezi toată discuția)