avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte de munca

Mentionez ca am lucrat peste 10 ani doar pe contracte de munca la mai multe firme . Din neglijenta am pierdut contractele de munca, iar acum la noul loc de munca (evident tot cu contract) mi se acorda doar 21 de zile de concediu (colegii au 25 de zile) , pentru ca nu pot face dovada ca am fost salariat mai mult de 5 ani.
Intrebare: este posibilitatea sa obtin de undeva copii ale acestor contracte de munca (companiile la care am lucrat sunt sterse) prin care sa dovedesc veridicitatea spuselor mele .
Apropos , presupun ca imi trebuiesc si la varsta pensionarii (nu e cazu , dar timpul trece).
Multumesc foarte mult pentru eventualele raspunsuri si indrumari.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:29, 23 Ianuarie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solicitati eliberarea copiilor sau adeverintelor de vechime la ITM raza sediul social al angajatorilor unde ati lucrat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceea ce doriti dvs tine mai intai de obligatiile fostilor angajatori si apoi va puteti adresa ITM-ul in cazul unui refuz al acestuia de a va solutiona cererea .

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In acest sens, depuneti la fostii angajatori solicitari scrise pentru eliberarea adeverintelor de vechime .... daca acestia nu mai exista atunci :
- va adresati Arhivelor Nationale, daca fac parte din sectorul bugetar

- ITM-ului , daca fac parte din sectorul privat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinte de vechime in munca CIASFM CIASFM Buna ziua, Intentionez sa depun un dosar pentru angajare la Primarie, unde mi se va solicita adeverinta de vechime in munca. Aceasta trebuie solicitata la ITM ... (vezi toată discuția)
Adeverinte de la ultimul loc de munca!!!!!!!!!!!!11 kakadu kakadu angajatorul refuza sa imi elibereze o caracterizare si Adeverinta de stagiu de cotizare de la locul de munca anterior, pentru cei care au mai lucrat cu ... (vezi toată discuția)
Ce acte trebuie cerute de la fostul angajator..? pentru un nou loc de munca StanoiuFlorin1 StanoiuFlorin1 Am lucrat o perioada de 10 luni ,Ce acte trebuie cerute de la fostul loc de munca ...?Pentru un nou loc de munca ? Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)