avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONTRACT DE MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONTRACT DE MUNCA

Buna ziua,

Lucrez la o firma privata de patru luni.Pana in prezent nu am primit nici un exemplar al contractului de munca vizat de ITM,desi mi s-a spus ca o sa-l primesc in maxim doua saptamani de la data semnarii acestuia.Mentionez ca acest contract l-am semnat pe data de 15.06.2012,contract pe perioada nedeterminata,program de 8 ore in functia de Proiectant Sisteme Informatice.

Intrebarea la care vreau sa aflu raspunsul este daca intr-adevar acest angajator mi-a intocmit sau nu contractul de munca sau cum pot afla adevarul.De cate ori am solicitat sa-mi fie inmanat exemplarul care mi se cuvine conform legii,pur si simplu se sustrag de la subiect.

In speranta ca voi primi un raspuns,va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:23, 6 Septembrie 2012
In cate exemplare ati semnat contractul? De la 01.01.2011 contractele de munca nu se mai depin la ITM.... Dvs. trebuia sa semnati si sa primiti un exemplar inainte chiar de a incepe activitatea....
Art.16 C.mun.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
...
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
.....

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Avand in vedere cele mai sus mentionate, putei sesiza ITM-ul in legatura cu transmiterea sau netransmiterea c.i.m. al dvs prin REVISAL:

buna ziua. contractul l-am semnat in 3 exemplare.
Faptul ca ati semnat 3 exemplare imi da de gandit (de la 01.01.2011 se semneaza doar 2 , 1 la firma si unul la angajat).... Urmati cat mai repede sfatul domnului freeelis. Faceti o cerere conducerii pentru eliberarea atat a contractului cat si a paginilor din registrul electronic, intemeiati-va cererea pe art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun.si art. 16 C. mun.

In principiu, dupa abrogarea prevederilor legale care reglementa depunerea la ITM a unui exemplar din c.i.m., acesta se inticmeste in dublu exemplar .. posibil ca angajatorul dvs are un model de c.i.m. in care se mentioneaza ca se va incheia in 3 exemplare ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract munca ContSters42601 ContSters42601 Buna ziua, Cumnata mea sa angajat la un magazin in urma cu citiva ani ,dupa perioada de proba i sa dat un contract de munca in copie ,semnat si de ITM dar ... (vezi toată discuția)
Contract inregistrat la itm nesemnat de angajat danstefanescu danstefanescu Buna ziua , Sunt din Craiova si din anul 2011 lucrez pentru o firma din Cluj . Pe 15.02.2013 am primit o notificare prin care mi se acorda 20 zile preaviz ... (vezi toată discuția)
Verificarea contractului de munca doandaiondan doandaiondan Buna ziua! As dori sa stiu daca a fost depus contractul meu de munca,si cu ce data? (vezi toată discuția)