Am o nelamurire...doi soti, ambii decedati acum, si-au lasat in timpul vietii testament unul altuia. Sotul a decedat in 1983 si a lasat sotiei, care a fost legatar universal, iar ea acum a decedat si a lasat testament cu formularea "toate bunurile mobile si imobile" unei persoane care a ingrijit-o si intretinut-o.
Fiul sotului ei (doar al lui) atunci a fost prins in testament, a primit o parte din apartament (la care a renuntat ulterior, vaduva cumparand partea lui) si o masina, asa cum apare in certificatul de mostenitor. Nu s-a facut inventar in 1983.
Acum, cand a aflat ca sotul meu este mostenitor cu testament, doreste sa atace testamentul tatalui ca ilegal, ca sa revendice niste piese de mobilier despre care spune ca sunt vechi si in familia lui de 3 generatii, de valoare...in fine, nu stim ca nu au fost evaluate.
Intrebarea mea este urmatoarea: poate sa mai conteste dreptul sotului meu de a le mosteni daca timp de 30 de ani nu a facut nimic in acest sens? Sustine ca are poze si scrisori de la bunicul care le-a cumparat la inceputul anilor 1900...logica imi spune ca nu se poate, dar am nevoie de o parere avizata ca sa stiu daca trebuie sa angajez un avocat.
ar fi o idee, dar o vrea gratis, si la mica intelegere, nu prea doreste proces...multumesc mult pentru sfaturi, voi consulta un avocat cu toate hartiile in fata.
In niciun caz nu mai poate ataca testamentul tatalui (care a inceput sa-si produca efectele si s-a si executat in anul 1983), iar cu privire la testamentul sotiei (care nu-i este mama nici prin adoptie, nu?)nu are nicio actiune la indemana. De asemenea, si sotia a instituit un legatar universal "asupra tuturor bunurilor mobile si imobile", pe sotul dvs.In principiu, nu cred ca ar avea sanse asupra respectivelor mobile. Chiar daca ar dovedi ca existau la momentul deschiderii succesiunii tatalui sau, nu are relevanta, caci, in virtutea posesiei , sotia a devenit proprietara lor ; si in privinta aceasta i s-a prescris dreptul la actiune.Este adevarat ca o discutie pe baza documentelor este recomandata!
Succes!
Mostenire cu probleme?
dana07
Buna ziua.
Sotul soacrei mele a decedat. Din prima casatorie a acestuia exista un baiat, care nu s-a ocupat niciodata de tatal sau. Cu 10 ani in urma, socrul ... (vezi toată discuția)