avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... contract de munca determinat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

contract de munca determinat

Buna ziua! Sunt angajata unei firme din aprilie 2012..Am inceput cu un contract determinat pe 3 luni si, actualmente am un al doilea contract determinat pe patru luni, pana pe 30.11.2012, ca prelungire a contractului initial. Ne gandim sa facem un copil si intrebarea mea era ce se intampla daca raman insarcinata pe durata contractului determinat? Ce obligatii are firma si ce obligatii am eu?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:53, 7 Septembrie 2012
1. - Obligatia dvs. este sa anuntati in scris pe angajator ca sunteti gravida (anexati o adeverinta de la medicul de familie care sa ateste aceasta stare de graviditate).
- In aceasta situatie angajatorul nu va poate concedia pana la data de 30.11.2012, cand expira contractul individual de munca (CIM).

2. Fiind vorba de un CIM pe perioada determinata acesta inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat, indiferent de starea in care va aflati dvs. la cea data.

3. - In aceasta situatie veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

4. In somaj fiin veti putea apoi beneficia de concedii medicale, de concediu de maternitate si apoi de CCC.

Va multumesc frumos pentru informatiile la obiect! Eu momentan nu sunt insarcinata dar, e in plan. Inainte sa ma angajez la actuala firma and fost angajata la o alta, care s-a inchis la 1 martie, iar timp de o luna (pana sa ma angajez unde sunt acum) am lucrat la o alta firma care , din cate stiu, nu a platit ptr somaj si sanatate. Deci, imi sunt foarte utile toate informatiile pe care mi le-ati oferit.
In concluzie, ar fi de preferat sa astept pana la expirarea contractului determinat (care in conditii normale ar trebui sa fie urmat de unul indeterminat). Astfel, presupun ca lucrurile s-ar schimba.
Din cate stiu, avand contract nedeterminat, firma nu ma poate concedia iar, in caz de risc maternal (prima sarcina a fost cu risc, in al doilea semestru), firma ar fi obligata sa-mi plateasca si eventuale concedii pe timpul sarcinii. Asa e?
Inca o data, va multumesc pentru precizie si proptitudine!
1. In cazul unui CIM pe perioada nedeterminata nu puteti fi concediata decat in conditiile prevazute de Codul muncii:

Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.


2. Toate certificatele medicale se calcuoleaza si se platesc de catre angajator care recupereaza banii de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, in conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De cat timp trebuie sa lucrez la acelasi loc de munca pt. a ramane insarcinata? rosflower rosflower Buna ziua!eu lucrez din aprilie 2014 cu contract nedeterminat am schimbat locul de munca fara intrerupere momentan lucrez tot u contract nedeterminat dar cu ... (vezi toată discuția)
Concedierea 86Madalina81 86Madalina81 Buna ziua,as vrea sa stiu daca pot fi concediata daca sunt insarcinata si am un contract de munca pe perioada determinata care expira in ianuarie. Va ... (vezi toată discuția)
Noul cod al muncii lita854 lita854 (5) De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului va interveni o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, ... (vezi toată discuția)