avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... informatii incadrare pensionari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

informatii incadrare pensionari

Va rog sa imi comunicati daca in sistemul bugetar (ex.inspectorat scolar, directie finante, prefecturi) se pot angaja pensionari si care este actul legislativ care prevede asta sau care este actul legislativ care interzice acest lucru. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: SimonescuC , utilizator 15:13, 6 Septembrie 2012

Art. 17 din oug 329 din 2009
(1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativteritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile persoanelor care:
a) la data intrarii in vigoare a prezentului capitol sunt pensionari cumularzi;
b) dupa data intrarii in vigoare a prezentului capitol devin pensionari cumularzi.
Art. 118 din legea 263 din 2010
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate; d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).

Art. 83 din codul muncii republicat
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:

g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;


Puteti angaja in conditiile de mai sus, insa conform Legii 329/2009, cu modificari si completari ulterioare, in sistemul public, art. 17(1), prevede: "Beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. "
Pentru 2012 câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2117 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie si salariu !? gabri-ela gabri-ela Buna ziua, O intrebare am daca se poate. Persoanele care au iesit la pensie de drept pot sa aiba in acelasi timp si pensie si salariu, daca raman in campul ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salariu danyela36ro danyela36ro UN SALARIAT CARE ESTE PENSIONAR M.A.N. POATE LUCRA INTR-O INSTITUTIE PUBLICA SAU REGIE AUTONOMA.TREBUIE SA RENUNTE LA PENSIE? (vezi toată discuția)
Cumul pensie-salariu maria_55 maria_55 Buna ziua! Sunt profesor si ar trebui sa ma pensionez la limita de varsta (65 ani) in martie 2015. As putea functiona pana la sfarsitul anului scolar (iunie ... (vezi toată discuția)