avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensie si salariu !?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensie si salariu !?

Buna ziua,
O intrebare am daca se poate. Persoanele care au iesit la pensie de drept pot sa aiba in acelasi timp si pensie si salariu, daca raman in campul muncii?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:53, 27 Septembrie 2012
Persoanele care se poate cumula pensia cu salariul sunt prevazute in art.118 din Legea nr.263/2010, si anume:
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate; d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).


De asemenea , in sectorul bugetar pot cumula pensia cu salariul , persoanele ai caror pensie neta nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. In acest sens:
Art. 17 din Legea nr.329/2009:
(1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativteritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile persoanelor care:
a) la data intrarii in vigoare a prezentului capitol sunt pensionari cumularzi;
b) dupa data intrarii in vigoare a prezentului capitol devin pensionari cumularzi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie - salariu danyela36ro danyela36ro UN SALARIAT CARE ESTE PENSIONAR M.A.N. POATE LUCRA INTR-O INSTITUTIE PUBLICA SAU REGIE AUTONOMA.TREBUIE SA RENUNTE LA PENSIE? (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salar segovia_48 segovia_48 Sunt pensionar la limita de varsta.Asi vrea sa stiu care sunt conditiile in care pot lucra si sa primesc pensie cumulat cu salar. (vezi toată discuția)
Informatii incadrare pensionari lani lani Va rog sa imi comunicati daca in sistemul bugetar (ex.inspectorat scolar, directie finante, prefecturi) se pot angaja pensionari si care este actul legislativ ... (vezi toată discuția)