avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrator Asociatie de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrator Asociatie de Proprietari

Buna ziua,

Tatal meu tocmai a preluat functia de administrator la un bloc cu 2 etaje, fara a avea vreo calificare sau pregatire de specialitate, de la o persoana ca nu si-a facut treaba cum trebuie (nu a platit furnizorii conform incasarilor iar la financiar a depus declaratia 100 pana acum 2 luni). As vrea sa ma indrumati cu pasii pe care trebuie sa ii faca: tata este deja salariat, deci trebuie sa I se mai faca un contract de munca sau se poate si cu conventie civila pe perioada nedeterminata? El va fi singurul salariat deoarece presedintele de bloc nu doreste nici un salariu iar curatenia si-o asigura fiecare cu randul. Ce formalitati trebuie sa faca atat in numele Asociatiei cat si in numele lui, ce contrubutii trebuie sa declare/plateasca si ce formulare? Am mai citit ca se face declaratia 112 pentru Asociatie si se trece si angajatul, mai trebuie si altceva? Stiu ca se depun online declaratiile acum si si-a luat un certificat de semnatura digitala, dar daca nu au cont bancar se pot face platile prin foaie de varsamant la trezorerie?
Sper ca am oferit informariile necesare pentru a primii raspunsuri la intrebarile de mai sus, deorece chiar nu stim ce trebuie facut sa fie corect si legal.
Multumesc anticipat pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:25, 11 Septembrie 2012
Daca blocul nu este prea mare, tatal dv. poate lucra un timp, pana se dumireste ce presupune administratia, cu conventie civila, semnata de presedintele asociatiei.
Pe conventie civila, in D.112 completata in anexa 1.1 la litera C (persoane care isi obtin venituri din conventii civile (pozitia 18). Se completeaza manual indemnizatia bruta si decl.112 va completa automat CASS (sanatatea). Scade CASS din indemnizatia bruta si la suma ramasa socoteste impozitul care trebuie platit.
Deci din indemnizatia bruta se scade CASS si impozitul, ramanand cu indemnizatia neta (ce ia in mana).

In tabelul centralizator din prima pagina a Decl.112 va adauga, in afara de CASS care s-a completat automat, impozitul pentru conventii civile, cod 616. Declaratia calculeaza totalul. Se apasa pe butonulverificare si daca mesajul este corespunzator, se semneaza si se transmite online.

De platit, se plateste in doua conturi separate, unul la Bugetul contributiilor sociale (CASS) si altul la Bugetul de stat (impozitul).
Se poate plati si la cea mai apropiata banca de casa dumnealui prin foaie de varsamant, cu conditia sa ceara conturile de trezorerie in care sa faca platile asa cum v-am spus mai sus.
Avand in vedere precizarea dvs conform careia tatal dvs " a preluat functia de administrator fara a avea vreo calificare sau pregatire de specialitate",pentru a desfasura activitatea in cadru legal,este necesar sa respecte

Art 54 din L nr 230/2007
(1) Persoanele fizice care au calitatea de administrator de imobile sunt atestate de catre primar,la propunerea compartimentului speci
(2) Atestatul are drept scop certificarea calitatilor profesionale ale persoanelor care doresc sa practice activitatea de administrare a imobilelor la asociatiile de proprietari
deci conventia civila este valabila doar pe perioada temporara ,din 2007 schimbandu-se legea tatal tb sa aiba contract inregistrat la itm dar si calificare de administrator imobile ,asta ar fi legal.si conventiile se fac doar cu PFA.RISCUL .riscul este sa aiba un control de la primarie ,prin plangerea cuiva acolo din anumite motive ,din care poate rezulta amenda si se anunta si ITM-ul ca lucreaza ilegal

Eu am avut controale de la primarie si iti cer la zi toate registrele si bilantul inregistrat la primarie,care se depune semestrial,iar registrele si listele cam la scoala se invata si partea fiscala ,adica declaratiile.,din acest motiv au introdus obligativitatea contractului de munca care se face pe baza diplomei si atestatului de la primarie.Va pot oferi tel .pt informatii suplimentare,detaliate si explicate popular,daca imi permit moderatorii sa scriu tel.
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2012
Adriantot, moderator
Interventie moderator.

Dati utilizatorului telefonul pe mesaj privat
multumesc moderatorului,o zi buna.
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
puipuipuiut, utilizator

Alte discuții în legătură

Cass,pentru administrator imobile la asociatie de proprietari,pensionar fratila mihaela fratila mihaela Am primit o Decizie de impunere a CASS, pe perioada2010-2012 . In martie 2011, As.de proprietari a solicitat relatii la CASS , privind obligatiile de plata. ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit asociatie de proprietari caralin caralin Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in legatura cu 3 intrebari pe care le am: 1. asociatia de proprietari din care fac si eu parte, are venituri lunare din ... (vezi toată discuția)
Angajare administrator asociatie proprietari maryred maryred Ce modalitati legale exista pentru angajarea unui administrator pentru o asociatie de proprietari? Evident ca noi, fiind o asociatie cu numai 20 de ... (vezi toată discuția)