avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... amortizare accelerata
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

amortizare accelerata

Buna seara!
Sunt PFA si am un mijloc fix achizitionat saptamana trecuta pe care as vrea sa-l amortizez accelerat(50% in primul an). Se mai poate asa ceva? Eu stiam ca nu se mai poate cam de un an, un an jumatate. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:57, 7 Septembrie 2012
Conform pct.49 din NM privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla...,cheltuielile cu amortizarea pentru bunuri se admit la deducere,in conformitate cu titlul II din Codul fiscal. In baza art. 24 pct.(6) lit.b)din Codul fiscal(parte a Titlului II),in cazul echipamentelor tehnologice,computere si echipamente periferice ale acestora,se poate opta si pentru amortizare accelerata.La pct.9 al aceluiasi articol se prevede,pentru primul an de utilizare,amortizare ce nu poate depasi 50%din valoarea fiscala a mijlocului fix.
Fata de cele aratate, consider ca este legal acest regim de amortizare.
Am fost la AFP Sector 1 astazi si mi s-a spus ca de 1 an, 1 an jumatate nu se mai practica asa ceva.
Prin hotarare A.G.A. se poate opta pentru orice fel de amortizare, dar din punct de vedere fiscal aplicam ce este reglementat in Codul fiscal:

ART. 24 Amortizarea fiscală

[...]

(6) Regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determină conform următoarelor reguli:

a) în cazul construcţiilor, se aplică metoda de amortizare liniară;

b) în cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al maşinilor, uneltelor şi instalaţiilor, precum şi pentru computere şi echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniară, degresivă sau accelerată;

c) în cazul oricărui alt mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniară sau degresivă.

Deci, amortizarea accelerata este deductibila fiscal doar pentru anumite tipuri de mijloace fixe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum este mai bine sa fac ? iuli-ana iuli-ana societatea a achizitionat utilaje poligrafice ( cutter, tampograf) la preturi ce depasesc 1800 lei fara tva, conform catalog ele se incadreaza la o perioada de ... (vezi toată discuția)
Raportare contabila semestriala Bocsa Covilca Bocsa Covilca SRL cu activitatea suspendata in mai 2009 nu a desfasurat deloc activitate de la infiinare trebuie sa depuna raportarea semestriala? Pentru o I.I. s-a ... (vezi toată discuția)
Amortizare accelerata lacramiu lacramiu BUNAZIUA , IN CE CONDITII POT CALCULA AMORTIZARE ACCELERATA PENTRU ACHIZITIE AUTOTURISM ? AM INTELES CA TREBUIE SA INREGISTREZ O CERERE LA FINATE IN ACEST ... (vezi toată discuția)