avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ajutor inmormantare, sau pensie de urmas?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ajutor inmormantare, sau pensie de urmas?

am o sora care a ramas vaduva, in urma cu 2 luni.ea a fost casatorita cu sotul ei 25 de ani, nu au avut copii impreuna, doar ea are un copil dinainte de aceasta castorie.
sotul decedat nu a avut copii deloc.
atat ea cat si sotul au lucrat cate 25 de ani el, ea 14 ani cu carnet de munca.
in ultimii 10 ani nu mai lucra niciunul, cu forme legale, nici somaj, nici ajutor social, doar ce mai castigau asa....cu ziua, sau din ajutorul baiatului sotiei.
sotul a murit, l-au ingropat crestineste, am trimis-o pe sotie sa ceara la casa de pensii ajutorul pentru inmormantare, cum am auzit ca se da la un deces.
raspuns=sotul nefiind angajat cu forme sau somer, sau pensionat vreodata, sotia nu are dreptul la ajutor de inmormantare.
totusi omul a contribuit 25 de ani la stat , si nu a beneficiat de nici o zi de pensie.
ce drepturi are totusi sotia dupa el??
nici la primarie nu am primit nici un raspuns afirmativ, deasemenea trebuia sa fie macar asistat social, sa poata beneficia macar de 200 lei=adica minim =ca si cand nu ar fi lucrat in viata lui nici o zi.
care ar fi totusi drepturile sotiei lui, care practic a ramas pe drumuri(are totusi o casuta a ei)si are si ea vo 15 ani pe cartea de munca, dar la fel nu lucreaza legal de vo 15 ani, si nu are nici un fel de venit??, ea fiind cam bolnava cu capul, el aducea toti banii in casa?
de ce nu are dreptul la nici un ajutor de inmormantare???? ca am inteles ca ar fi fost 2 variante-unul de la casa de pensii, sau de la primarie sau alte solutii....
astept un raspuns , cat mai curand.
va multumesc.
daca vreti si alte detalii-poate mi-a scapat ceva....va ascult
multumesc!


Cel mai recent răspuns: elena cailean , utilizator 18:48, 7 Septembrie 2012
1. - Pentru a primi ajutorul de deces de la Casa de Pensii trebuia ca la momentul decesului sa fie asigurat la pensii (adica fie pensionare, fie salariat).
- Primaria ii poate acorda un ajutor de inmormantare (bineintele daca are fonduri).

2. - Sotia poate beneficia de pensie de urmas la data cand va implini varsta standard de pensionare.
- Pentru a va da un raspuns corect spuneti data nasterii sotiei decedatului.
sotia este nascuta in ianuarie 1958, si nu are nici un venit. ea are 14 ani si ceva lucrati cu carte de munca. va putea sa se pensioneze si ea? la ce varsta?
multumesc.
1. Pentru o femeie nascuta in ianuarie 1958 varsta standard de pensionare este de 61 de ani iar stagiul mini de cotizare este de 15 ani.

2. - Deoarece nu are stagiul minim de 15 ani nu poate beneficia de pensie proprie.
- Daca are posibilitate poate incheia contract de asigurare cu Casa de Pensii unde va plati o contributie lunara de 232 lei, pana va face cele cateva luni care ii mai lipsesc pana la 15 ani.
- Dupa ce face cei 15 ani de cotizare poate solicita pensie pentru limita de varsta la 61 de ani, in ianuarie 2019.

3. - Daca nu poate sa plateasca pentru aceste luni lipsa va putea beneficia de pensie de urmas care este de 50% din pensia ce i se va stabili sotului dar tot incepand cu ianuarie 2019.
- Sotului i se va stabili o pensie de invaliditate gr.I din care sotia va beneficia de 50% din ea.

4. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.

(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

5. Cu cateva luni inainte de a implini 61 de ani sa se duca la Casa de Pensii si sa vada ce acte ii sunt necesare.
va multumesc mult pentru raspuns. o zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas - sotie supravietuitoare selon87 selon87 Va salut si va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat ! Succint, va expun situatia : Casatoria s a infaptuit in Februarie 2001- decesul sotului in ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas tiberiuborsa tiberiuborsa buna ziua, o doamna care are lucrat 4 ani si 8 luni, sotul decedat de 2 ani si jumatate (pensionar), care este nascuta la data de 25 octombrie 1958, la ce ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas leed_zeppelin leed_zeppelin buna ziua, Am varsta de 62 ani ,sunt pensionat cu gradul 1 de invaliditate de aprox 2 ani si am o vechime de 40 de ani neintrerupti in campul muncii,dintre ... (vezi toată discuția)