avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Microfoane
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Microfoane

As dori sa știu dacă este legal ca la locul de munca sa fii ascultata,sa ți se instaleze microfoane,sa nu ai nici un pic de intimitate?
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
ElenanM, utilizator
Cel mai recent răspuns: drumarul22 , utilizator 19:34, 2 Aprilie 2014
ABUZ grosolan,ilegal și imoral (cu excepția key-loggere instalație soft pe calculator, care nu incalca nici o lege atita timp cat sunt instalate pe computerul propriu, astfel de solutii sunt folosite în întreaga lume pentru monitorizarea angajatilor si pentru cresterea productivitatii la locul de munca, va dati seama, un lucrator nu prea este eficient daca sta toata ziua pe yahoo messenger in loc sa-si faca treaba).Locul de munca are caracter public iar în legea română, cod pr. penală : "Interceptarea și înregistrarea de convorbiri fără mandat dat de judecător, constituie infracțiune", deci o infracțiune serioasă :
art. 911 din C.P.Penală : Conditiile si cazurile de interceptare si inregistrare a convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare
(1) Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin orice mijloc electronic de comunicare se realizeaza cu autorizarea motivata a judecatorului, la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, in conditiile prevazute de lege, daca sunt date ori indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu, iar interceptarea si inregistrarea se impun pentru stabilirea situatiei de fapt ori pentru ca identificarea sau localizarea participantilor nu poate fi facuta prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult intarziata.
(2) Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin orice mijloc electronic de comunicare pot fi autorizate in cazul infractiunilor contra sigurantei nationale prevazute de Codul penal si de alte legi speciale, precum si in cazul infractiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, in cazul infractiunilor prevazute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul unor alte infractiuni grave ori al infractiunilor care se savarsesc prin mijloace de comunicare electronica. Dispozitiile alin. 1 se aplica in mod corespunzator.

Printre alte diligențe : puteți sesiza în scris organele de cercetare penală-parchetul d.p.l. judecătoria locală (să aveți probe : martori, foto, video etc)
Buna ziua. Din cate vad , raspunsul se refera la " interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin orice mijloc electronic de comunicare", dar ce te faci cand patronul iti pune microfoane in birou , sa zicem, pentru ca i se pare ca il barfesti sau ca nu vorbesti destul de slugarnic cu vreun client? Va multumesc anticipat pentru un eventual raspuns.
Angajatii pot fi supravegheati video, insa nu si in birourile in care isi desfasoara activitatea la locul de munca, se arata intr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. Conform actului normativ , camerele video se monteaza doar in locuri vizibile, fiind interzisa amplasarea acestora in locuri ascunse.

Potrivit Deciziei nr. 52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, angajatorii pot dispune supravegherea video a angajatilor, insa doar pentru indeplinirea unor obligatii legale exprese sau in temeiul unui interes legitim, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate. In situatia in care aceste prevederi nu se pot aplica, atunci supravegherea se va efectua doar pe baza consimtamantului expres si liber exprimat al angajatilor, dupa ce acestia au fost informati in prealabil.

In schimb, este interzisa amplasarea camerelor video in birourile angajatilor de la locul de munca, cu exceptia situatiilor prevazute expres de lege sau a avizului Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Se interzice, totodata, amplasarea camerelor video in locuri ascunse (cu exceptia situatiilor prevazute de lege) sau in spatii in care se impune asigurarea intimitatii persoanelor, precum cabine de proba, vestiare, cabine de dus, toalete.

www.avocatnet.ro/content/art...
Totusi, sa va spun concret despre ce este vorba, sotia mea lucraza intr-un magazin alimentar unde sunt cam zece camere de luat vederi si cateva microfoane prin care patronul aude si vede tot ce se intampla. Daca despre camere nu e nimic de spus , pentru ca e e inteles, despre microfoane mi se pare o prostie sa nu poti schimba o vorba cu colega, fara sa te simti "monitorizat". Va multumesc!
Sotia dvs poate depune o sesizare la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Inteceptari telefonice - trebuie sa fii anuntat? xuser xuser Trebuie sa fii anuntat daca ti s-a interceptat telefonul? (ma rog dupa terminarea Up,etc) Am auzit la stiri ceva genul \"Dosarul Alro Alatina a fost inchis ... (vezi toată discuția)
Inregistrarile telefonice ,,!!!!!!!! cristiancsv cristiancsv in cazul unui dosar penal ,de evaziune fiscala;(cum ca as fi dat si primit bani cu dobinda);;procurorul poate cere inregistrarea convorbirilor telefonice ,,si ... (vezi toată discuția)
Probatoriu inregistrare audio cu telefon cyan cyan intuind ca una din persoanele implicate intr-un accident auto va depune o declaratie mincinoasa a fost inregistrata cu telefonul ,bineinteles fara acordul ei. ... (vezi toată discuția)