avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am dreptul la aer ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am dreptul la aer ?

Locuiesc la etajul 10 al unui bloc din bucuresti. Ori de cate ori vreau sa deschid ferestrele, imi invadeaza casa un aer care miroase a excremente de pisica sau fum de tigara, acoperite adesea de un odorizant de camera. NICIODATA NU AM AER CARE SA NU MIROASE A NIMIC. Acest amestec de mirosuri ajunge pana pe terasa blocului :)

Nu pot aerisi dacat atunci cand bate vintul tare si neaparat dintr-o anumita directie iar acest lucru este cat se poate de stresant. Este un chin sa nu poti respira !!

Autoritatile nu m-au ajutat in nici un fel.

Intrebarea mea este daca am vreun drept in acest sens si ce trebuie sa fac.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Va multumesc foarte mult pentru opinia dumneavoastra !

Tot ce ma interesa, era daca exista cai legale, juridice, de a-mi rezolva problema, nicidecum daca as putea sa-mi montez in casa o uzina intreaga de purificat aerul imputzit al vecinilor si nici daca ar trebui sa deschid ferestrele un numar limitat (de catre cine?) de ore pe zi.

Inca o data, va multumesc.

Stimata doamna, va asigur ca tropaiturile pe gresie la orice ora din zi si din noapte, sunt cat se poate de deranjante. Imi iau permisiunea sa va rog sa incercati sa va odihniti in astfel de zgomote. Pana si politia a apreciat ca asa ceva nu este posibil, drept pentru care a si aplicat amenzi.

In alta ordine de idei, este cunoscut din fizica din liceu, ca pe langa cladirile inalte se formeaza curenti de aer verticali ascendenti, asadar nici la dreapta si nici la stanga.

Ca fapt divers: o locuinta in care nu pute, nu sta cu ferestrele deschise in permanenta, zi si noapte, iarna si vara, cum se intampla cu apartamentul de sub mine si nici nu se parfumeaza astfel incat parfumul sa ajunga pana la vecini. In legatura cu locul dv. de munca, parfumat, ar fi fost relevant exemplul, daca mi-ati fi spus ca parfumul locului dv. de munca, ajunge pana in cladirea vecina sau ceva de genul asta !!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Puteti face o cerere catre Directia pentru Sanatate Publica prin care sa solicitati sa va trimita un reprezentant la fata locului pentru a constata cele relatate de dv. apoi, in functie de cele constatate de cei de la DSP, va puteti adresa instantei cu o actiune ''obligatia de a face''. Din punct de vedere juridic ''a face'' este indatorirea de a executa o lucrare, a presta un serviciu,ori de a preda un lucru.
Da, m-am adresat celor de la DSP. M-au anuntat telefonic ca vor veni in ziua respectiva peste vreo ora, doua. La un sfert de ora dupa telefon, a venit servitoarea celor in cauza si a facut curat. Stiu ca a venit, intrucat atunci cand vine servitoarea si face curat, se aude de sub mine ca si cum ar fi izbucnit vreun razboi, la fel se aude si sub apartamentul cu pricina.
Asadar s-a facut curat si atunci, asa cum am mai spus, NU mai miroase o ora-doua. Au venit cei de la DSP si au constat ca "cele sesizate de dv", adica de mine, NU sunt adevarate si mi-au comunicat ca ei a doua oara, nu mai vin, orice ar fi.

Exista doua posibilitati:

1. fie au anuntat pe cei in cauza si a fost trimisa servitoarea sa adune mizeria de pisica - spun acest lucru, intrucat ea vine in fiecare sambata dupa amiaza, ori ziua cu pricina a fost intr-o marti - ipoteza pe care nu am cum s-o probez, desigur, dar stiu ca cei in cauza mi-au trimis vorba ca pot chema "SANEPID"-ul oricand.

2. fie eu am foarte mare ghinion.

Asadar, ce mai pot face ? Sa-mi caut si eu o "pila" la DSP ?? :(

:offtopic: Va rog nu mai redatati mesaje consecutive, multumesc.
Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2009
aeg, utilizator
Din cat observ inclusiv atitudinea celor care ar trebui sa te ajute este tipica romanului in general. Da, la avocatii care au raspuns sarind ca arsi ca, ce, nu au voie sa fumeze in propria casa.? (probabil sunt fumatori).

Din pacate legile noastre sunt degeaba si nu o sa se rezolve nimic.

Nu, nu ai voie ca prin viciul tau sa imi faci mie viata un chin. E atat de simplu. Fumatul e un viciu. Nu e facut de mancare, nu e plans de copil, sau vreun deodorant ci e pur si simplu un viciu pe care ai ales sa ti-l asumi, si nu ai voie sa ma obligi sa iti inhalez fumul expirat zi de zi. E contrar oricarui bun simt.

Ma confrunt cu aceeasi problema de mult timp. Daca vin din schimbul 2 si ajung la 1 A.M acasa cand vreau sa aerisesc primesc doar fum. Daca deschid geamul la dormitor vine fum. Daca deschid la sufragerie vine fum. Daca deschid chiar si la bucatarie tot fum de tigara imi vine.

Daca vreau sa aerisesc dimineata la trezire, fum, ...de la toate geamurile. Daca vreau sa aeisesc la 8 seara tot fum. Porbabil as avea o sansa sa aerisesc daca as angaja un om care sa urmareasca apartamentul si sa imi spuna cand au plecat de acasa.

Asta e normal? La astfel de probleme voi raspundeti ca avocati cu :"Ce, nu am voie sa fumez in propria casa?". Incredibil dar se potriveste perfect la bun simtul romanilor. O sa am copii in curand. Ce o sa fac? In loc de aer le servesc fum de la fiecare geam de la vecinul de sub mine, pentru ca in Romania nu se pricepe in nici un fel ce inseamna aia sa fii liber?

Pai bine inteles ca ai voie sa faci ce vrei in propria casa, atat timp cat ceea ce faci nu ma afecteaza in viata de zi cu zi. Ai voie sa asculti si muzica, dar cand o dai la maxim, si ma deranjezi degeaba esti in propria casa. La fel este si cu fumul, cand eu nu pot aerisi la un singur geam macar. Tu noaptea la 2 imi trimiti fum, dimineata imi trimiti fum.

Dezamagitoare reactii din partea avocatilor de pe aici.
@mister_q ...... nu sint avocat si nu iau apararea acestora! dar daca urmariti raspunsurile lor in acest forum,ve-ti vedea ca sint OAMENI AVOCATI{ exp.Awalentina,Avill, Romascanu,U.b.i.c., Kyandra} care chiar dau sfaturi foarte bune! Referitor la fraza,, nu pot sa mai fumez in propria casa...." eu o consider ca un umor englezesc,ceva de descretit fruntile..nicidecum ca acest av care a raspuns este incompetent! Au incercat sa va explice mai cu umor ca in justitie in afara de pierderea banilor ..nu rezolvati nimic!!! Bravo lor pentru asta,ar trebui sa apreciati acest lucru nu sa criticati!! Ar fii fost mai bine daca va promitea marea cu sarea???? Asta e convieturirea la Bloc!!!#-oNu conteaza cine de citi ani sta! Proprietar e si unul si celelal!t Imi permit sa va dau o idee:- Nu aer conditionat,nu purificator de aer.......vindeti si mutati-va la casa!!=D>
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2011
mihaela_clau, utilizator

Alte discuții în legătură

Fum de țigară vecini Radu0397 Radu0397 Salutare! Deși am văzut câteva întrebări asemănătoare aici, consider ca situația mea este puțin diferită. Am achiziționat o garsonieră de curând, ... (vezi toată discuția)
Buna seara. am si eu o intrebare . stau la etajul 1 intr-un bloc ... Raduzzio Raduzzio Buna seara. Am si eu o intrebare . Stau la etajul 1 intr-un bloc de 4 etaje. La parter fix sub mine sta din cate am inteles un batran care are si un caine ... (vezi toată discuția)