avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la mostenire

Buna ziua,
Parintii mei sunt separati de 5 ani, nu au divortat,mama locuieste cand la mine cand la sora mea,ne ajuta foarte mult in educatia copiilor(a fost invatatoare) si in treburile gospodaresti.Tatal meu locuieste la tara, in casa in care am crescut.Cand mama s-a mutat la noi, tatal meu a adus o straina mai mica decat el cu 27 ani(de-o seama cu sora mea) si stau in concubinaj.Pe casa nu s-au facut acte, au dreptul bunica mea (din partea tatalui) care are 93 de ani, tatal meu si cei doi frati (unchii mei).Vreau sa va intreb, daca facem acte de vanzare-cumparare pe casa,si suportam noi cheltuielile , ce drepturi avem ( eu,sora si mama) si daca concubina are vre-un drept la mostenire ? Astept raspuns, va multumesc din suflet !
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:08, 30 Ianuarie 2009
Nu prea am inteles cine de la cine cumpara? Precizati exact catre cine se vinde, pentru a va putea da un raspuns exact.Sau daca bunica a fost de acord sa va vanda dvs.
Trebuie sa fie dezbatuta succesiunea de pe urma bunicului din partea tatalui.Apoi bunica si fratii tatalui precum si tatal dvs.(mostenitorii bunicului dvs.) trebuie sa va vanda dvs./sorei aceasta casa.
Mama dvs. nu are nici un drept.Daca mama dvs. ar cumpara de la bunica si fratii tatalui, ar imparti casa cu tatal dvs (bun comun dobandit in timpul casatoriei intr-o anumita cota parte, tatal avand si el o cota parte in calitate de mostenitor al bunicului dvs.).
In situatia prezentata de dvs., parintii nefiind divortati, "concubina" tatalui nu are nici un drept.Poate doar daca tatal va vinde acesteia cota sa de mostenire din proprietate.
Sper ca am "dedus" bine sensul frazei "Pe casa nu s-au facut acte".Daca nu, poate reveniti cu lamuriri!

Av. Cermak Iuliana



Va multumesc mult pentru raspuns. Mai am o intrebare, tatal meu este pensionar si mi-a spus ca poate divorta de mama gratis ( fara costurile aferente divortului) , asa este? Va multumesc.
Depinde de venit...
Costurile unui divort insa sunt o taxa de vreo 40 de lei si avocat, daca vrei... adica nu e un capat de lume...

Iuliana, in afara de rezerve, nu stim daca tatal nu a facut vreun testament, asa incat concubina ar putea mosteni. Sa nu neglijam.
Doamna Morarita, ar fi fost bine sa fi raspuns la intrabarile puse... nici eu nu sunt tocmai sigura ca am ghicit situatia corecta.
Oricum, daca faceti acte de vanzare si nu platiti pretul, puteti sa nu ramaneti cu acea casa, depinde de mostenitorii celor de la care cumparati. Am inteles ca vreti sa achitati costurile actelor si-atat. Poate am inteles gresit, cine stie.
Bun ziua,
mai nou tatal meu ne-a anuntat ca vrea sa divorteze de mama si sa se casatoreasca cu concubina. Succesiunea nu s-a facut, cred ca vrea sa divorteze mai intai si pe urma sa faca acte pe casa, asa castiga si concubina !?.... Oricum as vrea sa stiu daca se poate ca mama sa-l impiedice ( intr-un fel) ca sa divorteze ? Nu am vrea sa castige concubina asa de usor. Nu merita, este casa in care mama a muncit o viata, iar noi acolo am crescut. Astept un raspuns,cand puteti dumneavoastra ! Va multumesc din suflet si va doresc tot binele din lume. Sunteti o echipa de mari profesionisti.

Alte discuții în legătură

Ce drepturi am?-mostenire ella_camy ella_camy Ma izbesc de o problema si nu stiu ce drepturi am.Este vorba despre o mostenire. Bunica a decedat (de vreo 22 de ani). In urma ei au ramas in viata sotul si 2 ... (vezi toată discuția)
Mosteniri ghindaf ghindaf situatia: casa cumparata cu contract vazare cumparare de la bunica catre noi proprietari: tata pe atunci casatorit cu mama mea si al 2 lea proprietar: fratele ... (vezi toată discuția)
Teren din dezbatere succesorala Monyka01 Monyka01 Buna ziua ! Tatal meu e decedat din 1989. Pe scurt: mama mi-a vandut un teren intr-un sat. Acolo urma sa dea alt teren mai mare, sa-l imparta in doua celor 2 ... (vezi toată discuția)