avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la mostenire

Buna ziua,
Parintii mei sunt separati de 5 ani, nu au divortat,mama locuieste cand la mine cand la sora mea,ne ajuta foarte mult in educatia copiilor(a fost invatatoare) si in treburile gospodaresti.Tatal meu locuieste la tara, in casa in care am crescut.Cand mama s-a mutat la noi, tatal meu a adus o straina mai mica decat el cu 27 ani(de-o seama cu sora mea) si stau in concubinaj.Pe casa nu s-au facut acte, au dreptul bunica mea (din partea tatalui) care are 93 de ani, tatal meu si cei doi frati (unchii mei).Vreau sa va intreb, daca facem acte de vanzare-cumparare pe casa,si suportam noi cheltuielile , ce drepturi avem ( eu,sora si mama) si daca concubina are vre-un drept la mostenire ? Astept raspuns, va multumesc din suflet !
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:08, 30 Ianuarie 2009
Daca tatal dvs. introduce divort si solicita desfacerea casatoriei din culpa comuna sau din culpa mamei dvs., mama va trebui sa arate ca nu doreste sa divorteze si va trebui sa dovedeasca faptul ca nu are nici o vina in destramarea casniciei, intreaga vina (culpa) fiind a "sotului", respectiv tatal dvs.
Instanta, in mod normal, in aceasta situatie, ar trebui sa respinga cererea reclamantului (a tatalui dvs.)
Daca insa tatal va veni cu martori care vor declara/dovedi ca mama dvs. intr-un fel sau altul a contribuit la imposibilitatea continuarii acestei casnicii, instanta poate desface casatoria parintilor dvs. din culpa comuna.
Desigur, ca mama dvs. ar mai putea si tergiversa desfasurarea acestui proces, prin solicitarea de diverse cereri (lipsa de aparare, imposibilitate de prezentare fiind bolnava, unul din martori nu s-a putut prezenta la un termen etc.) intarziind pronuntarea divortului.
Mai mult de atat, cred ca nu s-ar putea face.

Av. Cermak Iuliana


De acord, o tergiversare, da, insa nu poate mama sa-l impiedice sa divorteze.
In plus, nu conteaza cand face actele, inainte sau dupa, daca sunt acte de mostenire.
Daca va referiti la alte acte, poate.

Depinde de multe chestiuni de fapt situatia juridica si nu ne săunezi mare lucru, nu raspundeti la intrebari, scenariul se schimba de la o zi la alta, ma indoiesc sa va putem face o imagine de ansamblu asupra situatiei.
Noi va raspundem cand putem, dv. insa nu. :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drepturi am?-mostenire ella_camy ella_camy Ma izbesc de o problema si nu stiu ce drepturi am.Este vorba despre o mostenire. Bunica a decedat (de vreo 22 de ani). In urma ei au ramas in viata sotul si 2 ... (vezi toată discuția)
Mosteniri ghindaf ghindaf situatia: casa cumparata cu contract vazare cumparare de la bunica catre noi proprietari: tata pe atunci casatorit cu mama mea si al 2 lea proprietar: fratele ... (vezi toată discuția)
Teren din dezbatere succesorala Monyka01 Monyka01 Buna ziua ! Tatal meu e decedat din 1989. Pe scurt: mama mi-a vandut un teren intr-un sat. Acolo urma sa dea alt teren mai mare, sa-l imparta in doua celor 2 ... (vezi toată discuția)