avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... INDEMNIZATIE CRESTEREA COPILULUI
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

INDEMNIZATIE CRESTEREA COPILULUI

Sunt salariat si vreau sa intru in concediu de paternitate pentru cresterea si ingrijirea copilului.Vreau sa intreb daca optez pentru 1 an dupa cate luni pot sa ma intorc la munca si sa primesc in continuare de ceva indemnizatie?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:55, 8 Septembrie 2012
Daca optati pentru un CCC cu o durata de 1 an, puteti reveni la munca pana la data implinirii varstei de 1 an a copilului ... de asemenea, aveti optiunea de a depune direct dosarul pentru a primi stimulentul de insertie fara a mai intra in CCC.

Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an (Ordinul nr.1474/2011).
1. Concediul de paternitate este concediul de 5 zile lucratoare acordat tatalui , în scopul de a asigura participarea efectivă a sa la îngrijirea noului-născut (de fapt de a se cinsti cu prietenii pentru ca nevbasta i-a nascut un copil).

2. Dvs. verti sa vorbiti de concediul pentru cresterea copilului (CCC) care poate fi luat si de mama si de tata copilului.

3. Daca optati pentru CCC pana la un an si doriti sa beneficiati apoi de stimulentul de insertie pana implineste copilul 2 ani trebuie sa va reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 ani (fie chiar si cu o zi inainte sau imediat dupa o zi de cand ati intrat in CCC).

4. Puteti beneficia direct de stimulentul de insertie fara a intra efectiv in CCC (cum v-a relatat colegul meu mai sus).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot intra din stimulent in ccc? georalu1979 georalu1979 Sunt in stimulent crestere copil,copilul implineste un an in octombrie,pot intrerupe serviciul ca sa pot intra in CCC? (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil deea-lex deea-lex Buna ziua!am o intrebare cu privire la concediu pt cresterea copilului.Daca o persoana care a solicitat CCC/optand pt 1 an, nu a beneficiat de CCC, deoarece a ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie ionut4 ionut4 Buna ziua Doresc sa stiu daca pot sa renunt la stimulentul de insertie in favoarea concediului de maternitate.Mentionez ca am 7 luni de cand primesc ... (vezi toată discuția)