avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... executare silita pensie; cercetare abandon
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

executare silita pensie; cercetare abandon

Buna seara. In urma divortului in urma cu 3 ani am custodia unica asupra minorului , acum in varsta de 7 ani. In noiembrie 2010 fostul sot a deschis proces de reducerea pensiei alimentare, proces castigat de mine la fond, apel si recurs. Acum cateva zile, am investit acest raspuns cu titlu executoriu. aduc la cunostinta ca am facut si plangere de abandon la politie in urma cu 1 an de zile. Aceasta nu a fost trimisa la Parchet pe motiv ca se asteapta solutionarea procesului.
As dori sa stiu daca, in urma recursului irevocabil si cu titlu executoriu politia poate trimite in documentele la parchet si incepe urmarirea penala? Cu aceste documente trebuie sa ma adresez unui executor judecatoresc sau il poate obliga la plata doar prin intermediul politiei?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: meryliv , utilizator 13:00, 10 Septembrie 2012
executarea silita e executare silita.............. infractiunea de abandon e distincta
deci mergeti la un executor si nu asteptati solutia de la parchet care de cele mai multe ori dureaza f mult in timp
Aspectele precizate de dvs vizeaza situatii distincte
Executarea silita se demareaza in temeiul hotararii definitive investite cu formula executorie
Plangerea formulata pentru abandon se solutioneaza de catre parchetul responsabil
Cercetarea plangerii pentru abandon nu este conditionata de titlul executoriu

Va multumesc pentru raspunsuri. Fostul sot are un apartamant intr-un alt oras din tara, deci nu unde locuiesc eu si copilul.Trebuie sa merg la un executor de la mine din oras sau din orasul unde se afla aprtamentul. Totodata precizez ca fostul sot in prezent lucreaza in Italia, unde are si rezidenza. exista vreo posobilitate de trimite aceste documente in italia sa ise pune orpire pe salariu direct de la locul de munca?

Cu stima si respect,
Procedati la executarea silita a fostului sot, pentru neplata pensiei de intretinere.
Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.


Art.278 c.proc.civ.
Hotararile primei instante sunt executorii de drept cand au ca obiect:
1. plata salariilor sau a altor drepturi izvorate din raporturile juridice de munca, precum si a sumelor cuvenite, potrivit legii, somerilor;
2. despagubiri pentru accidente de munca;
3. rente ori sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii, precum si pensii acordate in cadrul asigurarilor sociale
3^1. despagubiri in caz de moarte sau vatamare a integritatii corporale ori sanatatii, daca despagubirile s-au acordat sub forma de prestatii banesti periodice
4. reparatii grabnice;
5. punerea sau ridicarea pecetilor ori facerea inventarului;
6. pricini privitoare la posesiune, numai in ce priveste posesiunea;
7. in cazul prevazut de art. 270;
8. in orice alte cazuri in care legea prevede ca hotararea este executorie.
Prin urmare , in temeiul textului mai sus aratat, instanta in data pronuntarii a comunicat angajatorului ordonanta de poprire a venitului.
De asemenea potrivit art 377 al. 1 c.proc.civ. hotararile date in prima instanta fara drept de apel sunt definitive.



Multumesc pentru raspuns. Aceast aspect doresc sa aflu, instanta cum a putut comunica angajatorului cand persoana care trebuie sa plateasca pensia alimentara se afla pe teritoriul Italiei iar in ceea ce priveste locul de munca pleaca de la un loc la altul deoarece nu doreste sa fie gasit. In ceea ce priveste locuinta lui din tara, care se afla intr-un alt oras decat Bucuresti se poate pune executie pe aceasta din Bucuresti?

Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotãrâre executorie de drept? gheyakob gheyakob Am fost pus însă în următoarea situație: -in urma unei sentinte executorii unitatea mi au poprite drepturile salariale făra sa se aștepte ca ... (vezi toată discuția)
Neplata pensie alimentare ContSters199164 ContSters199164 Buna ziua,am divorzat in anul 2008 am 2 copii.Fostul sot nu mi a platit nici un leu din pensia alimentara ,specific ca nu stiu unde lucreza ,copii sunt cu mine ... (vezi toată discuția)
Sentinta civila def. si irevocabila prin neapelare din 09.09.2004 mai poate fi pusa in aplicare? Maria Cazanaru Maria Cazanaru Buna ziua, Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine cu cateva lamuriri in leg. cu o sentinta ramasa def. si irev. prin neapelare din data de 09.09.2004, ... (vezi toată discuția)