avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Retinerea faptei mai favorabile infractorului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Retinerea faptei mai favorabile infractorului

Avand in vedere principiul ca orice \"dubiu este in favoarea invinuitului/inculpatului\" , am obs. tot felul de 'masluiri' prin care acestia (banuiesc ca la sfatul avocatilor) au ajuns sa gaseasca tzertipuri pt. o alta incadrare juridica sau pt. diverse circumstante atenunte, cu scopul de-a li se reduce din pedeapsa/raspundere civila.

Ca si exemplu, cazul unui 'pistolar' din oradea care a iesit afara beat injurand de mama focului si a tras cu pistoalele cu aer comprimat intr-un arhitect pe care l-a lasat fara ochi. Acesta in declaratie a spus ca defapt a tras din greseala, iar procurorul de caz i-a schimbat imediat incadrarea in \"vatamare corporala din culpa\" din \"vatamare corporala grava\":

[ link extern ]

Asa se intampla in doctrina sau sunt doar \"mici exceptii\".

Ex: Il omor pe X insa zic ca nu am vrut sa-l omor ce doar sa-l ranesc, pt. a scapa cu \"lovitura cauzatoare de moarte\" ori omor din culpa sau zic ca \"X mi-a adresa injurii de aia l-am aruncat cu capul de asfalt\" pt. a primit o circumstanta atenunta.
Evident ca procurorii/judecatorii nu pot au avut camere de luat vedere in cazul unei crime, si nici nu pot sti ce a fost in mintea unui om (pt. a putea zice, daca o arma de foc s-a descarcat accidental sau nu) atunci ... faptuitorul poate \"cere circumstante atenunte\" (auto aparare/provocare) pe care nu trebuie sa le doveasca deoarece mereu exista un dubiu care e in favoarea sa?

Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Septembrie 2012
xuser, utilizator
Cel mai recent răspuns: xuser , utilizator 23:09, 10 Septembrie 2012
intrebarea este?
Este rolul procurorului si al instantei de judecata sa stabileasca forma de vinovatie- intentie/culpa, cu care a actionat faptuitorul.
Aceasta forma de vinovatie se stabileste tinand seama se o serie de aspecte cum ar fi: relatiile dintre faptuitor si persoana vatamata, mobilul faptei - ce a determinat faptuitorul sa actioneze in felul in care a actionat, scopul urmarit - ce a urmarit faptuitorul prin actiunea realizata Daca a premeditat fapta, este exclusa culpa, ca si forma a vinovatiei.
poi cum e si speta mai sus, cineva a tras cu pistolul si a zis ca din greseala...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebari cod penal ContSters72755 ContSters72755 puteti sa ma ajutati in legatura cu cateva probleme de drept penal? 1. ce infractiune reprezinta uciderea fratelui mamei sau al fratelui sotiei? ( sunt ... (vezi toată discuția)
Penal - retinere circumsntanta atenuanta 73 lit b. xuser xuser Pe scurt: In cazul in care am conversat cu o domnsioara pe internet, iar prietenul domnisoarei profitand de faptulul ca avea acces la adresa de Yahoo ... (vezi toată discuția)
Tentativa de omor sau nu? sadkid sadkid Buna ziua , Rog sa ma ajutati cu un sfat... Am un prieten, care in urma cu 3 ani a fost agresat inpreuna cu alte persoane de un vecin un pic ... (vezi toată discuția)