avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna. Acum cateva luni a murit tatal meu. A ramas un apartament, noi suntem 3 frati. Mama vrea sa-mi lase mie apartamentul, cu conditia sa am grija de ea., eu vreau sa le dau si parte din apartament lor. Intrebarea mea este: daca ceilalti frati nu sunt de acord, mama poate sa-mi cedeze doar partea ei(62,5%) fara sa le ceara parerea? am inteles ca cealalta parte se imparte la copii. Mentionez ca mama nu are apartamentul intabulat, se poate intabula doar pe partea ei acum? Multumesc astept raspunsurile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 23:21, 9 Septembrie 2012
Daca apartamentul a fost bun comun al parintilor, la succesiunea dupa tata intra doar jumatatea acestuia, din care mamei ii revine o cota de 1/4, iar copiilor (impreuna) o cota de 3/4. Nu se poate efectua operatiunea de intabulare decat dupa dezbaterea succesiunii, iar mama nu poate dispune in nici un fel de cota ei din apartament fara dezbaterea succesiunii si obtinerea unui certificat de mostenitor care atesta dreptul de proprietate al fiecaruia dintre mostenitori (implicit, fratii dvs. nu pot fi elliminati din "ecuatie" fara a li se cere acordul expres, respectiv renuntarea la cotele ce le revin sau acceptarea si, ulterior, partajarea).
Dezbateti succesiunea apoi partea mamei dvs poate sa vi o doneze sau sa vi o vanda sau dupa eliberarea certificatului de mostenitor faceti cadastru intabulati si faceti partaj si despagubiti prin sulte pe ceilalti mostenitori. Cadastru si intabularea se face oe tot apartamentul .
Pt. ca mama dvs. să vă ”cedeze doar partea ei(62,5%)” aici, apare pt. viitor, problema rezervei succesorale (acea parte din patrimoniul celui care lasă moștenirea la care moștenitorii au dreptul în virtutea legii, împotriva voinței defunctului manifestată prin liberalități făcute în timpul vieții de ex. donații și/sau prin dispoziții testamentare pentru cauza de moarte de ex. legate sau exheridări ;
Notă : trebuie stabilit cine a contribuit la proprietatea acelui imobil.Dacă e bun comun al soților se va împărți : 1 parte revine mamei dvs., 3 părți în mod egal celor 3 frați.Așa fiind, în final, mama dvs. va primi ca drept moștenire 1/4 din partea soțului, cotă ce-o va alipi cotei ei de 1/2 din imobil.Mai departe :
1) se ivește problema Cotității disponibile “partea disponibila a bunurilor” adică acea parte a patrimoniului care excede rezervei succesorale si de care se poate dispune fara restricție (exemplu mama dvs.) pe calea liberalitatilor (donatii sau dispozitii testamentare), pt. cazul dvs.;
2) rezerva este o parte indisponibilă a moștenirii, în sensul că cel care lasă moștenirea (spre exemplu MAMA dvs.) nu poate dispune de ea prin liberalități. Rezerva succesorală trebuie asigurată moștenitorului îndreptățit în plină proprietate, fără a fi lipsit de atributul dispoziției, în sensul că ar putea fi suplinită prin acordarea uzufructului.
3) când de cuius (cel decedat) are moștenitori legali rezervatari și dacă de cuius a făcut acte de dispoziție asupra patrimoniului sau prin dispoziții testamentare sau donații, masa succesorală se va constitui din două părți complementare – rezerva succesorală a moștenitorilor rezervatari ce li si cuvine independent de voința lui de cuius și cotitatea disponibilă, în privința căruia dreptul de dispoziție al testatorului nu este limitat, voința sa fiind suverană.
4) instituția rezervei funcționează în privința donațiilor făcute de de cuius în timpul vieții, urmând a se stabili dacă aceste donații au încălcat rezerva succesorală.Spre ex.: dacă de cuius ar avea doi copii, el ar putea să lase întreaga avere unuia dintre aceștia sau unui frate al său, procurând un avantaj celui în favoarea căruia dispune.Insă, legea i-a limitat defunctului posibilitatea de avantajare doar la cuantumul cotității disponibile, rezerva rămânând intangibilă chiar și în cazul liberalităților făcute în favoarea moștenitorilor rezervatari.

În concluzie : mama dvs. poate să vă cedeze doar cotitatea disponibilă din partea ei de proprietate.
Atat timp cat este in viata, mama dvs. poate dispune cum doreste de bunurile care-i apartin (implicit de cota sa din apartament), prin vanzare cumparare (calea cea mai sigura pt dvs.) sau donatie. Problema rezervei succesorale se poate pune abia la decesul mamei, in conditiile in care nu vor mai exista alte bunuri in proprietatea sa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune parinti cand exista testament ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa stiu ce procent mostenesc din un apartament al parintilor decedati amandoi ,am un singur frate dar tatal meu a facut un testamant prin care ii lasa ... (vezi toată discuția)
Donație elena1968 elena1968 Am donat un imobil părinţilor în anul 2000, de comun acord cu soţul. Se poate ataca donația de către soţ sau de copiii noștri? În ce cazuri ... (vezi toată discuția)
Contestarea donatiei iii02 iii02 In cazul in care mama lasa prin donatie toate bunurile imobile surorii mele, iar mie nimic, pot contesta donatia si in ce conditii? (vezi toată discuția)