avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zi libera
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zi libera

Daca sunt chemata ca martor la un proces,cu citatie primita sau termen luat la cunostiinta, trebuie sa imi fac cerere de concediu ptr 1 zi sau angajatorul trebuie sa ma invoiasca ptr "obligatii cetatenesti".Un articol de lege daca se poate va rog, Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:09, 10 Septembrie 2012

Codul de procedura penala
Art. 190

Sumele cuvenite martorului, expertului şi interpretului

Martorul, expertul şi interpretul chemaţi de organul de urmărire penală ori de instanţa de judecată au dreptul la restituirea cheltuielilor de transport, întreţinere, locuinţă şi altor cheltuieli necesare, prilejuite de chemarea lor.

Cheltuielile judiciare prevăzute în alin. 1, avansate de stat, sunt cuprinse distinct, după caz, în bugetul de venituri şi cheltuieli al Ministerului Justiţiei, Ministerului Public şi Ministerului de Interne.

Martorul care nu este salariat, dar are venit din muncă, este îndreptăţit să primească şi o compensare.

Expertul şi interpretul au dreptul şi la o retribuţie pentru îndeplinirea însărcinării date, în cazurile şi condiţiile prevăzute prin dispoziţii legale.

Sumele acordate potrivit alin. 1, 3 şi 4 se plătesc pe baza dispoziţiilor luate de organul care a dispus chemarea şi în faţa căruia s-a prezentat martorul, expertul sau interpretul, din fondul cheltuielilor judiciare special alocat. Aceste sume se plătesc martorului imediat după înfăţişare, iar expertului şi interpretului, după ce şi-au îndeplinit însărcinările.

Suma care reprezintă venitul arătat în alin. 2 se plăteşte de cel la care lucrează martorul, expertul sau interpretul.

modificat de

Lege nr. 281/2003 - privind modificarea şi completarea Codului de procedură penală şi a unor legi speciale din 24 iunie 2003, M. Of. 468/2003
Ce fel de litigiu aveti, intrucat textul de lege postat este aplicabil in procesele de natura penala...?
Fostul sot mi-a intentat un proces de reincredintare minor, eu in dosar am calitatea de parat, iar judecatoarea a solicitat sa fiu interogata la urmatorul termen.
Nu va incadrati in acel articol. Puteti sda va luati o zi din concediul de odihna sdau o zi concediu fara plata.
Puteti sa vorbiti cu angajatorul dvs , avand in vedere situatia in care sunteti citata in fata instantei ...este posibil sa va solicite sa formulati o cerere de CFP, de invoire sau , de ce nu, de C.O.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces ani - citatie martor CPE CPE Buna ziua, Sunt din Bucuresti, am fost citat ca martor impreuna cu sotia intr-un proces intentat de ANI (am cumparat niste bunuri de la o anumita persoana, ... (vezi toată discuția)
Dosar penal croi croi Sotul meu a primit o citatie in calitate de martor la parchetul de pe langa inalta curte de casatie si justitie bucuresti.I se spune nr dosarului dar nu spune ... (vezi toată discuția)
Martor proces penal cristian.ghiga cristian.ghiga Salut! Sunt citat ca martor pentru Fond-furtul calificat intr-o alta localitate decat cea in care locuiesc acum. Intrebarea mea este daca cheltuiala cu ... (vezi toată discuția)