avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie CIC

Am doua intrebari la care as dori un raspuns din partea celor competenti in domeniu, anume:

1) Este legal ca societatea la care sunt incadrata, la revenirea mea la serviciu, dupa CIC timp de 2 ani, sa-mi desfiinteze postul si sa-mi propuna un alt post, inferior pregatirii mele?

2)As vrea sa stiu daca pot, ca angajat, care ma aflu in CIC(2 ani)pana in luna mai 2013, sa solicit incetarea suspendarii contractului de munca din luna martie 2013 si totodata sa inaintez conducerii societatii la care lucrez, cererea de incetare a CIM.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:32, 10 Septembrie 2012
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Angajatorul va poate propune si un alt post, daca il are disponibil, dar nu sunteti obligata sa-l acceptati.

5. - In timp ce sunteti in CCC puteti sa cereti incetarea CIM oricand doriti dvs. (veti primi in continuare indemnizatia pentru CCC).
- Dar nu inteleg de ce ati face asta inainte de a se termina CCC (decat daca ati gasit un alt loc de munca si vreti sa reluati activitatea mai repede).
@ tudorache_alyna

Da , este legal sa va concedieze imediat dupa revenirea din CCC intrucat in situatia persoanelor care au intrat in CCC sub incidenta OUG nr.148/2005 nu exista nicio masura de protectie la revenirea din CCC.

Este dreptul dvs de a solicita angajatorului incetarea c.i.m. , fie cu acordul partilor, fie prin demisie ...
Multumesc pt informatii!
Sa inteleg ca angajatorul nu mai este obligat sa pastreze raporturile de munca pe o perioada de 6 luni dupa revenirea din CIC?
Si inca ceva: daca ocup un alt post din luna martie 2013, deci cu 2 luni inainte de expirarea CIC, pot beneficia in continuare de indemnizatie in cele 2 luni, concomitent cu salariu de la noul loc de munca?
Aceasta prevedere, in prezent, este aplicabila persoanelor care intra in CCC sub incidenta OUG nr.111/2010 - adica, cele ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 01.01.2011.

Ceea ce stiti dvs era prevazut in fostul CCMN 2007-2010 si era stipulat numai in cazul concedierii pentru necorespundere profesionala , nu si pentru alte tipuri de concedieri.
1. Obligatia de care pomeniti era prevazuta in CCMUNN pe anii 2007-2010 care acum nu mai este valabil si se referea numai la obligatia angajatorului de a nu va conecedia, timp de 6 luni, pentru necorespundere profesionala.

2.- Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art.16
...
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin.(1), respectiv la art.5 si art.9 alin.(5) si (6) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
...

- De aici eu inteleg ca daca copilul a implinit varsta de un puteti sa aveti venituri din salarii fara sa se suspende plata indemnizatiei pentru CCC.

Alte discuții în legătură

Obligatia de a te reangaja dupa concediul de ingrijire copil 2 ani IULIA I IULIA I Buna ziua, am si eu o nelamurire. E obligat patronul sa te primeasca la servici dupa efectuarea concediului de ingrijire copil pana la varsta de 2 ani, conform ... (vezi toată discuția)
Resurse umane carmin carmin buna ziua, sunt in CIC doi ani, iar peste putin timp voi incepe serviciul, iar angajatorul nu ma poate tine/primi inapoi, iar eu va intreb dupa cat timp de la ... (vezi toată discuția)
Pot fi concediat dupa ce revin din ccc? david10 david10 Buna ziua, Doresc sa va adresez o intrebare: pot fi concediat in momentul in care ma intorc la munca dupa revenirea din CIC? Va descriu un pic situatia: ... (vezi toată discuția)