avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... pre post natal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

pre post natal

concediul pre-post e d 126 zile.
imi pot lua 84 zile pre si 42 post? la care se adauga la aceste 84 pre si 5 zile pt casatorie plus restul de zile d concediu legal pt anul 2012?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:14, 16 Septembrie 2012
Concediul de materniate este format din pre-natal si post-natal (lauzie). Durata totala este de 126 de zile si acesta se dovedeste prin concedii medicale eliberate de medicul de familie in urma consultatiilor periodice. Durata pre-natalului si a post-natalului poate varia in functie de aceste concedii medicale eliberate de medic dar durata lor totala este 126 de zile (se pot compensa intre ele).

In ceea ce privesc zilele pentru casatorie acestea erau prevazute in contractul colectiv de munca la nivel la national care nu mai exista in prezent, astfel daca aceste zile in plus (fata de CO anual) nu sunt prevazute in contractul colectiv de munca la nivel de unitate (in cazul in care exista unul) sau in regulamentul de ordine interioara al societatii atunci angajatorul nu este obligat sa le acorde ca zile speciale ci ar reprezenta doar zile din CO anual.
pre -postnatal se impoziteaza?
1. Din Codul fiscal:

ART. 42 Venituri neimpozabile

În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:

a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;
...

2. Asadar indemnizatia pentru concediul de maternitate (sracina si lauzie = pre si postnatal) nu se impoziteaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu sarcina ioana_55 ioana_55 Buna ziua. As dori sa stiu de cate zile de concediu medical (nu de risc) pot beneficia in total in sarcina date de medicul de familie. De asemenea, cate zile ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal sau postnatal obligatoriu? oanaelena22 oanaelena22 buna ziua am doua intrebari in legatura cu concediu pre / post natal, stiu ca este un total de 126 zile, din care 42 obligatorii dupa nastere, intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Concediu pre-natal micki_maria micki_maria Cu cat timp inatinte de data nasterii pot intra in concediu pre-natal? Multumesc (vezi toată discuția)