avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... incetare concediu crestere copil si daca exista ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

incetare concediu crestere copil si daca exista posibilitatea de a intra in somaj

tocmai ce am terminat concediul de crestere copil si as dori sa intru in somaj (firma fiind a mamei si nu o sa mai aiba activitate), va rog sa-mi spuneti daca se poate, in ce conditii si ce e de facut, care sunt pasii de urmat.
multumesc. seara buna!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:06, 12 Septembrie 2012
in vederea primirii somajului cel mai bine ar fi daca contractul de munca ar inceta prin concediere din motive neimputabile salariatului (mai exact prin desfiintarea postului). In cazul demisiei sau a incetarii contractului de munca prin acordul partilor nu puteti primi somaj
Multumesc. In cazul acesta, cu desfiintarea postului, ce e de facut, avand in vedere ca maine e prima zi dupa incetarea concediului crestere copil.
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

Am inteles. Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez: am facut cererea de reluare a activitatii, firma trebuie sa depuna ceva la Camera de munca? Si apoi ce treb sa faca pt desfiintarea postului, sa depuna ceva pt preaviz si dupa terminarea lui eu ce trebuie sa fac? Multumesc.
1. Administratorul firmei va emite o decizie de desfiintare a postului.

2. Apoi va emite decizia de concediere in care este cuprinsa si perioada de preaviz.

3. - In termen de 10 zile de la data concedierii va prezentati la Agentia de Somaj cu actele necesare pentru inregistrare.
- Angajatorul trebuie sa va inmaneze: un exemplar din decizia de concediere, adeverinta de vechime, adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26).

4. Daca imi dati o adresa de e-mail, pe mesaj privat, va trimit modele de decizie de desfiintare post si decizie de concediere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen somaj anca1234 anca1234 buns ziua as avea si eu o intrebare:dupa terminarea concediului crestere copil care este termenul pentru depunerea actelor pentru somaj?va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Somaj dupa cic raisa0910 raisa0910 buna seara se poate intra in somaj dupa terminarea concediului de crestere a copilului? multumesc (vezi toată discuția)
Pot lua somaj dupa ccc? C.Geta C.Geta Dupa incetarea ccc pot beneficia de somaj? Patronul nu doreste angajati cu obligatii iar eu nu as dori sa mai colaboram. Poate sa imi inceteze cm cu drept de ... (vezi toată discuția)