avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Revenirea din concediu de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Revenirea din concediu de maternitate

Buna ziua!
Sunt in concediu de maternitate de 3 ani si urmeaza sa reincep serviciul peste 6 luni. As vrea sa ma informez daca angajatorul poate sa ma dea afara imediat sau este obligat sa-mi redea postul pentru o anumita perioada.
Cel mai recent răspuns: mariana iacoboae , utilizator 10:14, 12 Septembrie 2012
la intoarcerea din CCC angajatorul nu are dreptul sa va dea afara pentru o perioada de timp pe motiv de necorespundere profesionala. Sunt uneori cazuri in care astfel de salariate sunt date afara din cauza desfiintarii postului
1. Nu ati fost in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) ci ati fost in concediu crestere copil (CCC).

2. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

3. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

4. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.


Daca ati intrat in CCC sub incidenta prevederilor OUG nr.148/2005, atunci angajatorul are posibilitatea de a decide concedierea dvs .. Actul normativ nu contine nicio masura de protectie pentru persoanele care revin din CCC.

Potrivit art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002, la incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Multumesc frumos pentru raspuns !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire la munca din cic cristinablazs cristinablazs Buna ziua,in data de 07.12.2012 ar trebui sa revin la munca dupa 2 ani de concediu de maternitate.Am lucrat ca si agent de vanzari in comert si postul ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere a copilului bebelus02 bebelus02 buna ziua! M-ar interesa si pe mine ce forme legale se aplica in cazul in care angajatorul nu vrea sa te mai primeasca inapoi la munca dupa cei 2 ani de ... (vezi toată discuția)
Incetare concediu crestere copil ghiuream@yahoo.com ghiuream@yahoo.com De la firma mi s-a spus ca firma nu este inchisa ei doar si-au restrans activitatea si mi s-a spus ca dupa reluarea activitatii din concediu crestere copil am ... (vezi toată discuția)