avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... revenire la munca din CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

revenire la munca din CIC

Buna ziua,in data de 07.12.2012 ar trebui sa revin la munca dupa 2 ani de concediu de maternitate.Am lucrat ca si agent de vanzari in comert si postul presupunea un inlocuitor.Intrebarile mele ar fi:
-angajatorul ar avea dreptul sa nu ma mai ia inapoi avand in vedere ca am un inlocuitor?
-mi ar putea oferii un alt post in cadrul aceleiasi firme numai ca eu sa nu fiu deacord si sa renunt de buna voie?
Multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:56, 10 Noiembrie 2012
1. Potrivit art.10 alin.7 din Legea nr.202/2002 , La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

2. Avand in vedere aceste prevederi, dvs aveti dreptul sa reveniti fie la locul de munca detinut anteror intrarii in CCC , fie la un loc de munca echivalent .

3. Intrucat, banuiesc ca ati intrat in CCC sub incidenta OUG nr.148/2005, la revenirea din CCC angajatorul are posibilitatea sa va concedieze.
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. - Daca angajatorul doreste sa va ofere un alt loc de munca o poate face numai prin act aditional la CIM, de modificare a locului de munca si, eventual a salariului, act aditional care trebuie semnat si de dvs.
- Daca nu sunteti de acord atunci nu semnati iar angajatorul trebuie sa va reprimeasca pe postul prevazut in CIM sau sa desfiinteze postul si sa va concedieze (asa cum spus mai sus).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere din cic V1978 V1978 Buna seara! Pot fi concediata dupa intoarcerea din concediu de ingrijire copil pana la 2 ani? Mentionez ca am nascut in 2010 si desi mai am cateva luni din ... (vezi toată discuția)
Terminare cic olgutza_83 olgutza_83 Buna ziua, Pe data de 31 ianuarie se termina concediul de cresterea copilului, iar pe 1 feb tb sa incep lucrul. Am fost anuntata de cei de la firma la care am ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua, Va rog sa mi spuneti ce se intampla in cazul in care la revenirea din CIC postul meu nu mai este disponibil ( este alta persoana angajata ). ... (vezi toată discuția)