avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... transmiterea dreptului de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

transmiterea dreptului de proprietate

Parintii sunt varstnici, tatal este bolnav si vor sa incheie un contract de intretinere la notar in favoarea fiicei.
Notarul a solicitat numirea mamei in functia de curator si dispozitia autoritatii tutelare pentru incuviintarea transmiterii dreptului de proprietate al tatalui la curator.
va rog sa ma ajutati in a afla care sunt prevederile legale pentru situatia expusa si daca este obligatoriu ca autoritatea tutelara sa iincuviinteze transmiterea dreptului de proprietate in cazul unei persoane adulte capabila, caruia i se instituie curatela.
Cel mai recent răspuns: dislexia , utilizator 21:41, 17 August 2009
ileana, userul a specificat de două ori că notarul i-a cerut încuviinţarea transmiterii dreptului de proprietate de la bolnav la curator. (curator fiind soţia)

Ori, dacă asta nu înseamnă înstrăinare între soţi, nu ştiu ce ar mai putea însemna.

Ceva mai sus îmi exprimam îndoiala că userul ar fi înţeles corect ceea ce i-a cerut notarul. Revenirea sa, cu aceeaşi specificare, m-a determinat să fac acele consideraţii cu privire la imposibilitatea înstrăinării bunului comun între soţi.

Nu cred în posibilitatea şi nici în legalitatea instituirii curatelei în acest caz. Dacă tatăl are discernămînt, oricît ar fi de bolnav fizic, notarul îi poate lua consimţămîntul acolo unde se află.

Liviu S.Bordaş
Si daca e in coma?cum faci acte?

Av. Ileana Schwarz
Acestea sunt cazurile în care autoritatea tutelară poate institui curatela:

Art. 152
In afara de alte cazuri prevazute de lege, autoritatea tutelara va putea institui curatela:
a) daca, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele in conditii multumitoare si, din motive temeinice, nu-si poate numi un reprezentant;
b) daca din cauza bolii sau din alte motive, o persoana, desi capabila, nu poate, nici personal, nici prin reprezentanti, sa ia masurile necesare in cazuri a caror rezolvare nu sufera amanare;
c) daca, din cauza bolii sau din alte motive, parintele sau tutorele este impiedicat sa indeplineasca un anumit act in numele persoanei ce reprezinta sau ale carei acte le incuviinteaza;
d) daca o persoana, fiind obligata sa lipseasca vreme indelungata de la domiciliu, nu a lasat un mandatar general;
e) daca o persoana a disparut fara a se avea stiri despre ea si nu a lasat un mandatar general.


Iar art.155 dispune:

Art. 155
In cazurile in care se instituie curatela se aplica regulile de la mandat.
Autoritatea tutelara poate da instructiuni curatorului, in locul celui reprezentat, in toate cazurile in care acesta din urma nu este in masura sa o faca.


Autoritatea tutelară dă instrucţiuni curatorului în privinţa administrării patrimoniului acestuia sau în privinţa unor acte care nu suferă amînare, nu dispoziţii privind înstrăinarea patrimoniului acestuia.
Cel puţin, aşa văd eu lucrurile prin prisma legii. În mod constant, autoritatea tutelară de pe lîngă diverse consilii locale mi-a confirmat acest punct de vedere, învederînd că nu are temeiul legal pentru a emite încuviinţări privind acte de dispoziţie ce urmează a se încheia de către curator în numele celui pus sub curatelă.

va multumesc de raspunsuri, expun inca o data situatia: parintii mei doresc sa se dea in intretinerea mea, cu CONTRACT DE INTRETINERE.Tata este batran si bolnav, nu are diagnostic psihiatric, dar notarul a solicitat dispozitie de numire de curator si incuviintarea autoritatii tutelare pentru transmiterea dreptului de proprietate al tatalui, prin curator.Cei de la primarie au reticente in emiterea acestui act deoarece tata este capabil sa se deplaseze si are discernamant.Va rog spuneti-mi ce sa fac?Sa schimb notarul?
Să vă adresaţi altui notar public este cel mai simplu lucru pe care îl puteţi face.

Mai aveţi o posibilitate. Solicitaţi notarului să emită o încheiere de respingere a actului solicitat. Încheierea poate fi atacată cu plîngere (care se depune la notarul public, acesta fiind obligat să o înainteze judecătoriei). Soluţia pronunţată de judecătorie devine obligatorie pentru notar, care va trebui să încheie actul în conformitate cu sentinţa dată de instanţă.

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Deschidere succesiune corina stancu corina stancu tatal meu a murit acum 1 saptamina, mama este diagnosticata cu Alzheimer. actul de deces al tatalui precum si actul de proprietate al apartamentului parintilor ... (vezi toată discuția)
Curatela Criulescu Criulescu As dori sa cunosc ce implica instituirea curatelei unui minor -ce acte juridice pot/nu pot incheia cei implicati (minor, tutore, curator) in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Persoana pensie caz de boala poate sa vanda propietatea mariuscilin mariuscilin buna ziua am gasit o garsoniera si cumparatoru spune ca este pensionat pe caz de boala nu a vrut sa spuna ce el a dobandit garsoniera prin succesiune si ... (vezi toată discuția)