avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetarea CIM determinat pt cazuri speciale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetarea CIM determinat pt cazuri speciale

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Sunt salariata la o firma si am contract pe durata determinata. Intre timp am aflat ca sunt insarcinata. Din calculele mele cu cel putin o luna inainte de incetarea contractului eu voi intra in cele 126 zile concediu maternal.
Vreau sa stiu daca mi se va inceta contractul de munca in timpul acesta??
De asemenea vreau sa stiu care prevederi se aplica cele din Codul Munci 53/2011 sau Contractul Colectiv de Munca la nuvel de unitate? ? Pentru ca cel la nivel de unitate nu mentioneaza.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:14, 13 Septembrie 2012
CIM pe durata determinata va inceta de drept la data expirarii termenului pana la care a fost incheiat, in temeiul art.56(1) litera "i" din Codul Muncii, republicat, daca acesta nu va fi prelungit intre timp.
Aceasta incetare este reglementata di de art. 49(5) din acelasi cod: "De fiecare dată când în timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, cauza de încetare de drept prevalează."
Aplicabil este Codul Muncii, republicat.
La incetarea raportului de munca , puteti intra in somaj si din somaj in concediu de maternitate si apoi in CCC...

Perioada de somaj se ia in calculul celor 12 luni necesare pentru CCC.
Chiar daca firma are un contract incheiat la nivel de unitate care nu specifica sa inteleg ca se vor aplica prevederile din Codul Muncii.
Multumesc pentru raspuns.
1. - Codul muncii se aplica peste tot el nu trebuie confirmat de un CCM.
- Prevederile din orice CCM respecta prevederile din Codul muncii la nivelul minim al acestora.


2. - CIM pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat, indiferent de starea dvs. la acea data.
- Pana la data incetarii CIM angajatorul nu va poate concedia pe perioada cat sunteti gravida.


Sunt aplicabile prevederile Codului Muncii .. CCM nu reglementeaza cazurile de incetarea a raportului de munca si nici nu poate obliga un angajator sa prelungeasca durata unui c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca perioada determinata alinliliana alinliliana Buna ziua, Avem un angajat cu un contract de munca pe perioada determinata, mai exact expira pe data de 28.04.2012, in ultimile 4 luni a tot stat in ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil florin_nea83 florin_nea83 Buna ziua , va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii In Noiembrie 2012 sotia mea a intrat in concediu pentru cresterea copilului 2 ani , in mai ... (vezi toată discuția)
Lncetare cim pe perioada suspendarii Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. Un angajat a solicitat suspendarea contractului pentru concediu crestere copil; La 2 luni de la suspendare a expirat perioada pentru care a fost ... (vezi toată discuția)